Ofensiva Ucrainei din regiunea rusă Kursk e de tip: "Acum ori niciodata!" (Analiză a publicației Foreign Policy)

Postat la: 17.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Ofensiva Ucrainei din regiunea rusă Kursk e de tip:

Ofensiva Ucrainei din Kursk e un punct de cotitură în război", scrie Carl Bildt, copreședinte al Consiliului European pentru Relații Externe și fost prim-ministru și ministru de Externe al Suediei în Foreign Policy, remarcând că "cel mai mare impact îl are distrugerea scenariului victorios promovat de Vladimir Putin".

"În urma eșecului evident al mult promovatei contraofensive ucrainene din 2023, Putin a muncit din greu pentru a convinge Ucraina și lumea că nu ar fi decât o chestiune de timp ca tăvălugul rusesc să supună inevitabil Kievul, sat cu sat. Putin și-a făcut calculul că, dacă suficienți oameni vor lua de bun acest scenariu, Ucraina va fi nevoită într-un final să cedeze și va fi absorbită, complet sau parțial, în Rusia cea Mare imaginată de el".

"S-a demonstrat acum că războiul nu constituie un drum lung și dureros către înfrângerea inevitabilă a Ucrainei - adică varianta ticluită de Kremlin și preluată de mulți occidentali, inclusiv de candidatul republican la vicepreședinția SUA, J.D. Vance -, ci e o chestiune cu final necunoscut. Vestul are acum toate motivele pentru a-și intensifica sprijinul pentru Kiev.

Aici nu e vorba ca armata ucraineană să avanseze până la periferia Moscovei - așa ceva e limpede că nu se va întâmpla -, ci de a forța conducerea politică a Rusiei să priceapă că pur și simplu îi e imposibil să câștige acest război nebunesc", concluzionează Carl Bildt în Foreign Policy.

Atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei, precum și incursiunea în regiunea Kursk, reprezintă o oportunitate de a pune capăt războiului mai rapid, ca parte a unei strategii mai ample de secvențiere a provocărilor geopolitice ale Statelor Unite. O astfel de strategie de secvențiere este cea mai bună opțiune pentru a evita războaiele împotriva Chinei, Iranului și Rusiei simultan și pe mai multe fronturi.

Oferindu-le ucrainenilor instrumentele de care au nevoie pentru a-și consolida recentele câștiguri, Washingtonul are șansa de a ajuta Kievul să oblige Moscova să se așeze la masa negocierilor, de a câștiga timp pentru ca Occidentul să se reînarmeze și de a permite Statelor Unite să își îndrepte atenția către regiunea Indo-Pacific. Dar pentru a face acest lucru, administrația președintelui american Joe Biden va trebui să elimine restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane și să definească o situație finală clară și realizabilă pentru conflict. Deși acest lucru este riscant, este preferabil alternativei de a acorda ajutor Ucrainei până când China sau Iranul vor provoca Statele Unite cu un război pe două fronturi, scrie Foreign Policy.

loading...
PUTETI CITI SI...