Le Monde: Viitorul taberei suveraniste din Europa stă astăzi în mâinile a două femei

Postat la: 01.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Le Monde: Viitorul taberei suveraniste din Europa stă astăzi în mâinile a două femei

Alegerile europene se apropie, așadar mișcările de pe eșichierul politic se intensifică. „De mai multe luni, sondajele indică o ascensiune a extremei drepte în intențiile de vot, ceea ce face ca diferitele partide implicate să caute o alianță prin care să-și maximizeze influența la Strasbourg" - remarcă Le Monde, care reamintește că aceste grupări sunt dispersate astăzi între mai multe grupuri politice din Parlamentul European.

În ultimele luni, zvonurile s-au înmulțit cu privire la discuțiile purtate între diferiții protagoniști ai acestui univers. În centrul acestui mare joc virtual de construcție se află Giorgia Meloni, al cărei partid, Fratelli d'Italia, ar putea fi marele câștigător al voturilor la europenele din Peninsulă.

De la Paris, Marine Le Pen vede și ea posibilă o regrupare: „Este timpul să ne unim, ne-ar ajuta cu adevărat. Dacă vom reuși, vom deveni al doilea grup din Parlamentul European [după PPE]. Cred că nu ar trebui să pierdem o astfel de oportunitate", a spus Le Pen într-un interviu acordat cotidianului italian Corriere della Sera.

Totuși, subliniază Le Monde, galaxia extremei drepte acoperă realități foarte diferite, ceea ce explică de ce, până acum, toate încercările de a le reuni au eșuat.

„Viitorul taberei suveraniste din Europa, ca și al dreptei în general, stă astăzi în mâinile a două femei", liderii de extremă dreapta italian și francez Giorgia Meloni și Marine Le Pen, afirmă la rândul său premierul ungar Viktor Orban într-un interviu acordat revistei franceze „Le Point". „Dacă vor reuși să lucreze împreună, în cadrul unui singur grup sau al unei coaliții, cele două vor fi o forță pentru Europa. Atracția cooperării lor va fi foarte puternică. Ar putea fi de ajuns pentru a remodela configurația dreptei europene sau chiar pentru a înlocui Partidul Popular European", își exprimă speranţa liderul de la Budapesta.

„Pe lângă numărul de mandate pe care le va obține cutare sau cutare partid, cel mai important lucru, în opinia mea, va fi numărul deputaților dispuși să meargă mai departe în războiul din Ucraina", a declarat Orban, a cărui țară este cea mai reticentă din UE în a sprijini Ucraina împotriva Rusiei. „Sper într-o victorie a deputaților pro-pace, dar sper și că vor fi mai mulți deputați suveranişti în favoarea unei Europe a națiunilor", a continuat premierul ungar, a cărui ţară va prelua președinția rotativă a Consiliului European în luna iulie.

loading...
PUTETI CITI SI...