Franţa legalizează eutanasia, după ce a introdus dreptul la avort în Constituție. "Un ajutor pentru a muri"

Postat la: 11.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Franţa legalizează eutanasia, după ce a introdus dreptul la avort în Constituție.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat duminică, 10 martie, că un proiect de lege ce deschide calea spre "un ajutor pentru a muri", în "condiţii stricte", va fi prezentat în aprilie Consiliului de miniştri, în vederea unei prime lecturi în luna mai în Adunarea Naţională.

Pacienţii majori, "capabili de un discernământ deplin şi complet", loviţi de o "maladie incurabilă" cu "prognostic vital angajat pe termen scurt şi mediu" şi care au suferinţe "refractare" (care nu pot fi atenuate) vor putea "cere să poată fi ajutaţi să moară", a spus şeful statului francez pentru publicaţiile La Croix şi Liberation. Minorii şi pacienţii care suferă de boli psihiatrice sau neuro-degenerative care le alterează discernământul, precum Alzheimer, vor fi excluşi de la această posibilitate.

În cazul unui aviz favorabil din partea unei echipe medicale, persoanei îi va fi prescrisă o substanţă letală, pe care aceasta va putea să şi-o administreze singură sau cu ajutorul unei terţe persoane dacă ea "nu este în măsură să reuşească fizic acest lucru". Chiar dacă această acţiune poate părea o formă de sinucidere asistată, preşedintele francez a declarat că el doreşte evitarea acestui termen sau a celui de eutanasie, dezbaterea asupra acestui subiect fiind una aprinsă în Franţa.

Legea actuală, supranumită Claeys-Leonetti, a cărei cea mai recentă revizuire datează din 2016, permite o "sedare profundă şi continuă" pentru bolnavii cu prognostic vital angajat pe termen scurt şi cu suferinţe ce nu pot fi atentuate, însă nu autorizează nici sinuciderea asistată, nici eutanasia.

Preşedintele francez a anunţat de asemenea o întărire a îngrijirilor paliative. În termen de zece ani, "vom investi cu un miliard de euro mai mult în aceasta", peste cele 1,6 miliarde dedicate în prezent îngrijirilor, a precizat el. Franța este și prima țară care a înscris dreptul la avort în Constituția sa. Schimbarea legii din 2016 asupra sfârşitului vieţii era o promisiune de campanie a lui Emmanuel Macron, însă, după ce a creat o "convenţie cetăţenească" asupra acestui subiect, preşedintele a amânat de mai multe ori luarea unei decizii.

Şeful statului francez, care preconizează de mai multă vreme să modifice legislaţia franceză asupra acestui subiect sensibil, spune că şi-a scris personal propriile "directive anticipate" asupra îngrijirilor pe care doreşte, sau nu, să le primească la sfârşitul vieţii. În mai multe state ale Europei, legislaţia autorizează eutanasia şi/sau sinuciderea asistată. Belgia este, alături de Olanda, una dintre primele ţări europene care au autorizat eutanasia, în urmă cu 20 de ani.

În Spania, o lege ce legalizează ajutorul pentru încheierea vieţii, intrată în vigoare în iunie 2021, permite eutanasia şi sinuciderea medicală asistată, în timp ce în Elveţia există diferite forme de asistare a decesului. Recent, Parlamentul francez, reunit luni la Versailles, a votat în favoarea înscrierii în Constituţie a întreruperii voluntare a sarcinii, ceea ce face ca Franţa să devină prima ţară din lume care înscrie oficial în Constituţie dreptul la avort.

loading...
PUTETI CITI SI...