Șeful Mossad ar fi amenințat și șantajat procurorul Curții Penale Internaționale: dorea să oprească ancheta privind "crimele de război"

Postat la: 29.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Șeful Mossad ar fi amenințat și șantajat procurorul Curții Penale Internaționale: dorea să oprească ancheta privind

Fostul șef al Mossad-ului, agenția de informații externe a Israelului, ar fi amenințat un procuror șef al Curții Penale Internaționale (CPI) într-o serie de întâlniri secrete în care a încercat să o facă presiuni să renunțe la o anchetă pentru crime de război, dezvăluie The Guardian într-o amplă anchetă.

Contactele secrete ale lui Yossi Cohen, liderul Mossad, cu procurorul de atunci al CPI, Fatou Bensouda, au avut loc în anii care au precedat decizia ei de a deschide o investigație oficială asupra presupuselor crime de război și crime împotriva umanității din teritoriile palestiniene ocupate. Acea investigație, lansată în 2021, a culminat săptămâna trecută, când succesorul lui Bensouda, Karim Khan, a anunțat că solicită un mandat de arestare pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, pentru conduita țării în războiul din Gaza.

Decizia procurorului de a se adresa Camerei preliminare a CPI pentru mandate de arestare pentru Netanyahu și ministrul său Apărării, Yoav Gallant, alături de trei lideri Hamas, reprezintă un rezultat de care se tem de multă vreme instituțiile militare și politice a Israelului, notează sursa citată. Implicarea personală a lui Cohen în operațiunea împotriva CPI a avut loc când era director al Mossad-ului. Activitățile sale au fost autorizate la un nivel înalt și justificate pe baza faptului că instanța reprezenta o amenințare cu urmărirea penală împotriva personalului militar, potrivit unui înalt oficial israelian consultat de The Guardian.

O altă sursă israeliană informată cu privire la operațiunea împotriva lui Bensouda a spus că obiectivul Mossad-ului este să-l compromită pe procuror sau să o facă să coopereze cu cererile Israelului. O a treia sursă familiarizată cu operațiunea a spus că Cohen acționa ca „mesagerul neoficial" al lui Netanyahu. Cohen, care era unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Netanyahu la acea vreme, o forță politică de sine stătătoare în Israel, a condus personal implicarea Mossad-ului într-o campanie de aproape un deceniu a țării pentru a submina instanța, notează The Guardian.

Patru surse au confirmat că Bensouda a informat un grup mic de înalți oficiali ai CPI cu privire la încercările lui Cohen de a o influența, pe fondul îngrijorărilor cu privire la natura din ce în ce mai persistentă și amenințătoare a comportamentului său. Trei dintre aceste surse erau familiarizate cu dezvăluirile oficiale ale lui Bensouda către CPI cu privire la această chestiune. Ei au spus că a dezvăluit că Cohen a făcut presiuni asupra ei de mai multe ori pentru a nu continua o anchetă penală în cazul Palestinei. Se presupune că șeful Mossar i-ar fi spus procuorului: „Ar trebui să ne ajuți și să ne lași să avem grijă de tine. Nu vrei să intri în lucruri care ar putea compromite securitatea ta sau a familiei tale."

Un individ informat despre activitățile lui Cohen a spus că a folosit „tactici disprețuitoare" împotriva lui Bensouda, ca parte a unui efort, în cele din urmă, fără succes, de a o intimida și influența. Mossad-ul se interesa, de asemenea, de reprezentanții familiei lui Bensouda și a obținut transcrieri ale înregistrărilor secrete ale soțului ei, potrivit a două surse care cunosc direct situația. Oficialii israelieni au încercat apoi să folosească materialul pentru a-l discredita pe procuror. În eforturile Mossad-ului de a o influența pe Bensouda, Israelul a primit sprijinul unui aliat puțin probabil: Joseph Kabila, fostul președinte al Republicii Democrate Congo, care a jucat un rol de susținere în complot.

Contactat de The Guardian, un purtător de cuvânt al biroului primului ministru al Israelului a declarat: „Întrebările care ni s-au transmis sunt pline de multe acuzații false și nefondate menite să rănească statul Israel". Cohen nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Bensouda a refuzat să comenteze. Dezvăluirile despre eforturile Mossad-ului de a o influența pe procuroarea Bensouda au loc în timp ce actualul procuror-șef, Khan, a avertizat în ultimele zile că nu va ezita să urmărească „încercările de a împiedica, intimida sau influența în mod necorespunzător" oficialii CPI.

Potrivit experților juridici și foștilor oficiali ai CPI, eforturile Mossad-ului de a-l amenința sau de a face presiuni asupra lui Bensouda ar putea echivala cu infracțiuni împotriva administrării justiției în temeiul articolului 70 din Statutul de la Roma, tratatul care a instituit instanța. Un purtător de cuvânt al CPI nu a spus dacă Khan a analizat dezvăluirile predecesorului său despre contactele ei cu Cohen, dar a spus că Khan nu s-a întâlnit niciodată sau nu a vorbit cu șeful Mossad-ului. Deși purtătorul de cuvânt a refuzat să comenteze acuzații specifice, ei au spus că biroul lui Khan a fost supus „mai multor forme de amenințări și comunicări care ar putea fi privite ca încercări de a influența în mod nejustificat activitățile sale".

Spion de carieră, Cohen se bucură de o reputație în comunitatea de informații din Israel ca un recrutor eficient de agenți străini. El a fost un aliat loial și puternic al premierului la acea vreme, fiind numit director al Mossad-ului de către Netanyahu în 2016, după ce a lucrat câțiva ani alături de acesta ca consilier pentru securitate națională. În calitate de șef al consiliului de securitate națională între 2013 și 2016, Cohen a supravegheat organismul care, potrivit mai multor surse, a început să coordoneze un efort multiagenție împotriva CPI odată ce Bensouda a deschis ancheta preliminară în 2015. Prima interacțiune a lui Cohen cu Bensouda pare să fi avut loc la conferința de securitate de la München din 2017, când directorul Mossad-ului s-a prezentat procurorului într-un scurt schimb de replici.

loading...
PUTETI CITI SI...