Documente Top-secret: Planurile Rusiei pentru a-și asigura componente militare necesare invaziei din Ucraina

Postat la: 04.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Documente To-secret: Planurile Rusiei pentru a-și asigura componente militare necesare invaziei din Ucraina

Ministerul rus al industriei și comerțului, care supraveghează producția industriei militare a Rusiei pentru a sprijini invazia pe scară largă a Ucrainei, a elaborat planuri confidențiale în octombrie 2022 pentru a cheltui aproximativ 1 miliard de dolari pe echipamente electronice critice prin canale ascunse guvernelor occidentale, cu ajutorul Indiei, conform Financial Times.

Publicația a intrat în posesia unor scrisori adresate unei companii „cu legături puternice cu serviciile de securitate ruse". Corespondența dezvăluie că Rusia a depus eforturi pentru a crea un canal comercial secret cu India și intenționează să finanțeze construcția de fabrici în India pentru a asigura componente militare necesare războiului din Ucraina. Planul urmărea să folosească „rezervele semnificative" de rupii acumulate de băncile rusești din vânzările de petrol către India. Moscova vedea India ca o piață alternativă pentru a-și procura bunuri esențiale „furnizate anterior din țări neprietenoase".

Rusia a vizat să realizeze în India tehnologii cu dublă utilizare - civilă și militară - care fac obiectul controalelor și restricțiilor occidentale, potrivit documentelor. Schimburile comerciale dintre Rusia şi India sunt în creştere susţinută, a declarat marţi Anatoly Popov, directorul general adjunct de la Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia. India, a cincea mare economie, are aproape tot ce caută importatorii ruşi, a adăugat Popov. "India este autonomă, o economie mare, capabilă să îşi asigure propriile necesităţi. De acea, orice bunuri pe care Rusia le importa anterior, pot fi cumpărate în India", a spus directorul Sberbank.

Schimburile comerciale dintre Rusia şi India s-au dublat, în condiţiile în care ţara asiatică a devenit un mare importator de petrol rusesc, după ce Occidentul a impus sancţiuni Moscovei, ca urmare a invaziei din Ucraina. "În 2022, a existat o creştere semnificativă a interesului firmelor ruseşti faţă de piaţa din India, pentru că această piaţă funcţionează ca o alternativă", a spus Anatoly Popov într-un interviu pentru Reuters. "În prezent, deschidem, de asemenea, conturi în rupii pentru clienţii ruşi. Nu excludem posibilitatea ca, pe lângă funcţia de mijloc de plată, rupia indiană să devină şi un instrument de economisire", a adăugat Anatoly Popov.

loading...
PUTETI CITI SI...