Cine este JD Vance, vicepreședintele ales de Trump: De la opozant vehement, la aliat de încredere

Postat la: 16.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Cine este JD Vance, vicepreședintele ales de Trump: De la opozant vehement, la aliat de încredere

Fostul președinte Donald Trump l-a ales luni pe senatorul american JD Vance din Ohio drept propunere de vicepreședintem în încercarea de a reveni la Casa Albă. Agenția The Associated Press prezintă câteva lucruri de știut despre Vance, un republican în vârstă de 39 de ani aflat acum la primul său mandat în Senat:

Vance s-a născut și a crescut în Middletown, Ohio. S-a alăturat pușcașilor marini și a servit în Irak, iar ulterior a obținut diplome de la Universitatea de Stat din Ohio și de la Facultatea de Drept din Yale. De asemenea, a lucrat ca investitor de risc în Silicon Valley.

Vance și-a făcut un nume cu memoriile sale, bestsellerul din 2016 "Hillbilly Elegy", care a fost publicat în timp ce Trump candida pentru prima dată la președinție. Cartea i-a adus lui Vance reputația de persoană care ar putea ajuta la explicarea atracției omului de afaceri nonconformist din New York în America de mijloc, în special în rândul clasei muncitoare, al alegătorilor albi din mediul rural care l-au ajutat pe Trump să câștige președinția.

"Hillbilly Elegy" l-a introdus pe Vance și în familia Trump. Donald Trump Jr. a îndrăgit cartea și l-a cunoscut pe Vance când a mers să își lanseze cariera politică. Cei doi s-au înțeles și au rămas prieteni.

După ce Donald Trump a câștigat alegerile din 2016, Vance s-a întors în Ohio, statul sa natal, și a înființat o organizație caritabilă anti-opioide. De asemenea, a intrat în circuitul conferințelor și a fost invitatul preferat al dineurilor republicane de Ziua Lincoln, unde povestea sa personală - inclusiv greutățile pe care Vance le-a îndurat din cauza dependenței de droguri a mamei sale - a avut rezonanță.

Aparițiile lui Vance au fost ocazii de a-și vinde ideile pentru redresarea țării și au ajutat la pregătirea terenului pentru intrarea în politică în 2021, când a încercat să obțină locul în Senat lăsat liber de republicanul Rob Portman, care s-a retras.

Trump l-a susținut pe Vance. Vance a continuat să câștige alegerile primare republicane aglomerate și alegerile generale. Relațiile personale sunt extrem de importante pentru fostul președinte, iar el și Vance au dezvoltat o relație puternică de-a lungul anilor, vorbind la telefon în mod regulat.

Trump a complimentat, de asemenea, barba lui Vance, spunând că "arată ca un Abraham Lincoln tânăr". Vance a fost un republican "niciodată Trump" în 2016. El l-a numit pe Trump "periculos" și "nepotrivit" pentru funcție. Vance, a cărui soție, avocata Usha Chilukuri Vance, este americană de origine indiană și mama celor trei copii ai lor, a criticat, de asemenea, retorica rasistă a lui Trump, spunând că acesta ar putea fi "Hitler al Americii".

Dar, în momentul în care Vance l-a întâlnit pe Trump în 2021, și-a schimbat opinia, citând realizările lui Trump ca președinte. Ambii bărbați au minimalizat criticile tăioase ale lui Vance din trecut. Odată ales, Vance a devenit un aliat feroce al lui Trump în Capitoliu, apărând neîncetat politicile și comportamentul lui Trump.

Kevin Roberts, președintele fundației conservatoare Heritage Foundation, l-a numit pe Vance o voce de frunte pentru mișcarea conservatoare, pe teme-cheie, inclusiv o îndepărtare de politica externă intervenționistă, economia de piață liberă și "cultura americană în general".

Democrații îl numesc extremist, citând pozițiile provocatoare pe care Vance le-a adoptat, dar pe care uneori le-a modificat ulterior. De exemplu, în timpul campaniei sale pentru Senat, Vance s-a declarat în favoarea unei interdicții naționale a avortului în 15 săptămâni, apoi și-a îndulcit poziția după ce alegătorii din Ohio au sprijinit în mod covârșitor un amendament privind dreptul la avort în 2023.

Vance și-a cunoscut soția, Usha Chilukuri Vance, la Yale, unde a obținut atât diploma de drept. Ea a lucrat un an ca grefieră pentru viitorul judecător al Curții Supreme Brett Kavanaugh, când acesta era judecător la Curtea de Apel din Washington, după care a lucrat un an ca grefieră pentru președintele Curții Supreme John Roberts.

Ea a fost avocat pledant pentru firma de avocatură Munger, Tolles și Olson. Firma sa de avocatură a anunțat luni că ea a părăsit firma. "Usha a fost o avocată și o colegă excelentă, îi mulțumim pentru anii de muncă și îi dorim toate cele bune în cariera sa viitoare", a declarat Munger, Tolles & Olson într-o declarație.

Cu privire la alegerile din 2020, el a declarat că nu ar fi certificat rezultatele imediat dacă ar fi fost vicepreședinte și a spus că Trump a avut "o plângere foarte legitimă". El a pus condiții privind onorarea rezultatelor alegerilor din 2024, care fac ecou celor ale lui Trump. O multitudine de investigații guvernamentale și externe nu au găsit nicio fraudă electorală care ar fi putut schimba rezultatul înfrângerii lui Trump în 2020 în fața președintelui democrat Joe Biden.

În Senat, Vance îmbrățișează uneori bipartizanatul. El și senatorul democrat de Ohio Sherrod Brown au co-inițiat un proiect de lege privind siguranța feroviară în urma unei deraieri feroviare în satul East Palestine din Ohio. El a susținut legislația care extinde și crește finanțarea pentru restaurarea Marilor Lacuri și a susținut legislația bipartizană care stimulează lucrătorii și familiile.

Persoane familiarizate cu procesul de selecție a vicepreședinților au declarat că Vance ar aduce pe lista GOP abilități de dezbatere și capacitatea de a articula viziunea lui Trump. Charlie Kirk, fondatorul grupului de activiști conservatori Turning Point USA, a declarat că Vance articulează în mod convingător viziunea mondială America First și l-ar putea ajuta pe Trump în statele pe care le-a pierdut în 2020, precum Michigan și Wisconsin, care împărtășesc valorile, demografia și economia din Ohio.

loading...
PUTETI CITI SI...