Ce rol a jucat Polonia în schimbul de prizonieri dintre Federația Rusă şi Occident

Postat la: 02.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Ce rol a jucat Polonia în schimbul de prizonieri dintre Federația Rusă şi Occident

Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat că schimbul major de prizonieri între SUA și Rusia, care a avut loc joi, s-a desfăşurat cu participarea activă a serviciilor speciale ale Poloniei.

"Tocmai s-a încheiat operațiunea privind schimbul de prizonieri în cadrul căruia opozanţi ruși și cetățeni ai țărilor NATO deținuți în Rusia au părăsit Federația Rusă. Operațiunea a fost posibilă datorită implicării statului nostru" - a scris Tusk pe X.

Oficialul a mulțumit președintelui polonez, Andrzej Duda, și serviciilor speciale ale ţării "pentru cooperarea exemplară".

Amintim că, pe 1 august, a avut loc un schimb major de prizonieri între Germania și SUA, pe de o parte, și Rusia și Belarus, pe de altă parte.

Moscova a recuperat spioni, un asasin și alți infractori, eliberând deţinuţi politici ruşi și condamnaţi ilegal de origine americană și germană, care au fost predaţi acum Occidentului. Printre cei eliberaţi de Rusia se numără jurnalistul The Wall Street Journal, Evan Gershkovich și fostul puşcaş marin american, Paul Whelan.

Opt cetăţeni ruşi, plus doi copii, s-au întors joi seara în Rusia în urma schimbului de deţinuţi efectuat între Rusia şi Occident, cel mai amplu de la încheierea Războiului Rece. În schimbul celor opt persoane, Moscova a fost de acord să elibereze un număr dublu de deţinuţi, cetăţeni americani sau disidenţi ruşi, care ispăşeau diverse pedepse cu închisoarea.

Potrivit The Guardian, opt deţinuţi s-au întors în Rusia sunt:

- Vadim Krasikov. Vladimir Putin l-a indicat de mult timp pe Krasikov drept cererea sa numărul unu în orice schimb de deţinuţi. Acesta a fost arestat în 2019 după ce l-a împuşcat mortal pe exilatul cecen Zelimhan Hangoşvili, în plină zi, într-un parc din Berlin.

- Artem Dulţev şi Anna Dulţeva: Cei doi erau spioni ruşi sub acoperire pretindeau că sunt un cuplu argentinian căsătorit. Locuiau în Ljubljana, Slovenia, împreună cu cei doi copii ai lor, de unde se crede că au îndeplinit sarcini pentru serviciile secrete ruse din întreaga Europă.

- Mihail Mikuşin: A fost arestat în oraşul Tromsø din nordul Norvegiei, unde lucra ca cercetător la o universitate, angajat, în mod ironic, pentru evaluarea ameninţărilor la adresa securităţii hibride.

- Vladislav Kliuşin: Om de afaceri rus cu legături cu Kremlinul, Kliuşin a fost condamnat la nouă ani de închisoare în SUA pentru rolul său într-o schemă de insider-trading în valoare de 90 de milioane de dolari, în care au fost piratate informaţii secrete privind veniturile mai multor companii.

- Roman Selezniov: Fiul unui deputat din Duma rusă, Selezniov a fost condamnat la 27 de ani de închisoare, cea mai lungă sentinţă pentru piraterie informatică pronunţată vreodată în SUA.

- Vadim Konoşcenok: A fost arestat pentru o schemă de export de tehnologie americană destinată utilizării de către Rusia în invazia sa din Ucraina.

- Pablo González (Pavel Rubţov): Cu dublă cetăţenie, spaniolă şi rusă, González este un jurnalist care a lucrat mulţi ani pentru publicaţii spaniole, frecvent în Rusia şi Ucraina. A fost arestat în Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina, în martie 2022 şi de atunci era deţinut în închisoare în Polonia, fiind acuzat de spionaj în profitul Moscovei.

Trei americani eliberați din închisorile rusești în cadrul unui acord de schimb istoric au aterizat în SUA, scrie Sky News.

Evan Gershkovich, Alsu Kurmasheva și Paul Whelan au făcut parte dintr-un acord prin care 24 de persoane au fost eliberate în cadrul celui mai mare schimb de prizonieri dintre Rusia și Occident de după Războiul Rece.

Aceștia au fost întâmpinați în Maryland de președintele american Joe Biden și de vicepreședintele Kamala Harris.

Întrebat cu privire la îngrijorarea că acordul ar putea stimula detenția americanilor în Rusia, Biden a declarat: „Nu cred în această idee că îi lași pe acești oameni să putrezească în închisoare pentru că alți oameni ar putea fi capturați".

Întoarcerea celor trei americani are loc după ce alți 13 deținuți occidentali au fost transportați cu avionul în Germania.

Gershkovich, jurnalist la Wall Street Journal, a fost încarcerat pentru 16 ani la începutul acestei luni, după ce a fost condamnat pentru spionaj într-un proces considerat în general ca fiind motivat politic.

Alsu Kurmasheva are cetățenie rusă și americană și este jurnalistă la Radio Europa Liberă-Radio Liberty. Ea a fost reținută în iunie 2023 și ulterior acuzată de răspândirea de informații false despre armata rusă.

Fost pușcaș marin american, Paul Whelan se afla în arest în Rusia din decembrie 2018. Acesta a fost găsit vinovat de spionaj și condamnat la 16 ani într-o închisoare de maximă securitate.

loading...
PUTETI CITI SI...