Caz de spionaj de filme: reputat profesor în vârstă de 75 de ani transmitea în secret informații guvernului chinez

Postat la: 07.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Caz de spionaj de filme: reputat profesor în vârstă de 75 de ani transmitea în secret informații guvernului chinez

Justiţia americană a condamnat pentru spionaj un profesor în vârstă de 75 de ani care se dădea drept militant pro-democraţie pe când de fapt era agent al Beijingului.

"Dovezile sunt, în mod şocant, foarte reale: acuzatul ducea o viaţă dublă, pretinzând de ani de zile că este activist pentru democraţie, în timp ce transmitea în secret informaţii guvernului chinez", a declarat procurorul federal din Brooklyn (New York), Breon Peace. Shujun Wang, născut în China şi naturalizat american, a furnizat Beijingului, prin intermediul a patru agenţi ai Ministerului chinez de Securitate (MSS) - care au fost inculpaţi în absenţă -, informaţii despre opozanţi şi militanţi pro-democraţie şi pentru drepturile omului din Hong Kong şi Taiwan sau care se exprimau în favoarea minorităţii uigure şi a Tibetului.

"Acuzatul a fost un profesor renumit şi fondatorul unei organizaţii pro-democraţie care a căutat doar să-i trădeze pe cei care l-au respectat şi au avut încredere în el", a declarat procurorul Peace într-un comunicat. După un proces de o săptămână la New York, curtea de juraţi l-a condamnat pentru spionaj, dar sentinţa va fi pronunţată abia în ianuarie. Agentul Beijingului riscă până la 25 de ani de închisoare pentru că a "acţionat şi conspirat ca agent al unui guvern străin fără să fi comunicat aceasta autorităţilor americane".

Cofondator al unei organizaţii din cartierul Queens din New York, cu o importantă comunitate chineză, Wang s-a servit de statutul său pentru a culege informaţii despre militanţii pro-democraţie în SUA, pe care le transmitea prin mesageria criptată celor patru corespondenţi ai săi - Feng He, Jie Ji, Ming Li şi Keqing Lu. Aceştia din urmă sunt de negăsit, conform judecătorilor. Potrivit secretarului adjunct al justiţiei, Matthew Olsen, Wang a acţionat în acest fel încă din 2006.

loading...
PUTETI CITI SI...