Biden face un anunț crucial pentru războiul din Gaza: posibil acord de pace între Israel și Hamas

Postat la: 01.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Biden face un anunț crucial pentru războiul din Gaza: posibil acord de pace între Israel și Hamas

Preşedintele american Joe Biden a afirmat vineri că Israelul a propus un nou acord "global" de încetare a focului ce cuprinde şi eliberarea tuturor ostaticilor.

Propunerea Israelului constă în retragerea tuturor forţelor sale de pe teritoriul palestinian timp de şase săptămâni, o încetare completă a focului şi eliberarea tuturor ostaticilor, a precizat Biden într-un discurs la Casa Albă. El a lansat totodată un apel către militanţii Hamas să accepte această propunere. "Cu un armistiţiu, ajutorul poate fi distribuit în siguranţă tuturor celor care au nevoie", a spus preşedintele american. "Nu putem rata acest moment", a insistat el.

Joi, gruparea islamistă palestiniană Hamas a anunţat într-un comunicat că doreşte un "acord total" cu Israelul în privinţa eliberării ostaticilor răpiţi din Israel în schimbul deţinuţilor palestinieni, dar condiţia preliminară este încheierea războiului din Gaza. Negocierile indirecte cu privire la un acord între guvernul israelian şi Hamas au dat greş în trecut deoarece militanţii au condiţionat chiar şi o eliberare parţială de ostatici de încheierea războiului din Gaza de către Israel.

În 7 octombrie anul trecut, teroriştii Hamas au luat peste 250 de ostatici în sudul Israelului şi au ucis aproximativ 1.200 de persoane, declanşând războiul din Gaza. Potrivit Ministrului Sănătăţii din Gaza, peste 36.100 de palestinieni au fost ucişi până acum în conflict.

Un oficial american a declarat sub acoperirea anonimatului că Jake Sullivan, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, urma să se întâlnească vineri cu diplomaţi din 17 ţări ai căror cetăţeni se numără printre ostaticii deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza.

loading...
PUTETI CITI SI...