Benjamin Netanyahu, ţinta unui asasinat după uciderea liderului Hamas: Un om de afaceri israelian implicat într-un complot susținut de Iran

Postat la: 19.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Benjamin Netanyahu, ţinta unui asasinat după uciderea liderului Hamas: Un om de afaceri israelian implicat într-un complot susținut de Iran

Serviciile de securitate israeliene au anunţat joi că au arestat un cetăţean israelian sub suspiciunea de implicare într-un complot de asasinare susţinut de Iran, care viza personalităţi importante din Israel, între care şi premierul Benjamin Netanyahu.

Planurile de asasinat ar fi fost concepute de Iran ca răzbunare pentru uciderea lui Ismail Haniyeh, liderul Hamas, la Teheran în iulie, crede Shin Bet, notează The Telegraph.

Însă suspectul israelian a declarat că nu va efectua nicio activitate pentru regimul iranian dacă nu va primi mai întâi un milion de dolari în avans, susține agenția israeliană de informații.

Această cerere a fost respinsă de agenții de informații iranieni.

Ancheta comună a Shin Bet - agenţia de securitate a Israelului - şi poliţiei israeliene ar fi scos la iveală o reţea complexă implicând întâlniri în Turcia şi două călătorii clandestine în Iran.

Suspectul, un om de afaceri al cărui nume nu este dezvăluit, ar fi fost abordat de agenţi iranieni în timpul unui sejur în Turcia, înainte de a fi adus clandestin în Iran în mai şi august 2024.

Arestarea acestuia a avut loc luna trecută, conform unui comunicat comun al Shin Bet şi poliţiei israeliene, care evidenţiază războiul serviciilor de informaţii desfăşurat în paralel cu escaladarea conflictului la graniţa Israelului cu sudul Libanului.

În timpul acestor vizite, bărbatul ar fi discutat despre diverse operaţiuni pe teritoriul israelian, de la transferul de fonduri şi arme la supravegherea locurilor publice. Agenţii iranieni i-ar fi propus să organizeze asasinate ale unor personalităţi israeliene proeminente, între care prim-ministrului Benjamin Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant şi şeful agenţiei de informaţii Shin Bet, Ronen Bar, ca represalii pentru eliminarea liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran, în iulie 2024.

"Este vorba de un caz extrem de grav, care ilustrează eforturile considerabile depuse de serviciile de informaţii iraniene pentru a recruta cetăţeni israelieni care să desfăşoare activităţi teroriste în Israel", a declarat un înalt oficial Shin Bet, citat de i24News.

Suspectul ar fi cerut un avans de un milion de dolari pentru aceste operaţiuni, dar în cele din urmă a primit doar 5.000 de euro pentru participarea la respectivele întâlniri.

"În timp ce Israelul se află în război pe mai multe fronturi, un cetăţean israelian se deplasează în două rânduri într-o ţară inamică, se întâlneşte cu agenţi ai serviciilor de informaţii iraniene şi îşi exprimă dorinţa de a comite acte teroriste grave pe pământ israelian", a remarcat responsabilul Shin Bet citat.

Autorităţile israeliene au reiterat că orice cooperare cu agenţi iranieni, chiar şi sub pretextul unor activităţi comerciale, constituie o încălcare gravă a securităţii naţionale, în special pe timp de război, şi au anunţat că îşi vor continua eforturile pentru a detecta şi neutraliza astfel de activităţi de recrutare desfăşurate de Iran.

Anunţul arestării suspectului vine la o zi după ce Hezbollah a fost lovit pentru a doua zi consecutiv de un atac sofisticat implicând detonarea de echipamente de comunicaţii (walkie-talkie) de la distanţă, soldat cu cel puţin 20 de morţi şi peste 450 de răniţi. Marţi, mii de pagere au explodat simultan în Liban, afectând membri ai grupării şiite Hezbollah (pro-Iran).

Israelul nu a comentat direct niciunul dintre atacuri, dar mai multe surse de securitate l-au atribuit agenţiei israeliene de spionaj Mossad.

loading...
PUTETI CITI SI...