Țara Galilor va avea primul lider de culoare din Europa

Postat la: 17.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Țara Galilor va avea primul lider de culoare din Europa

Vaughan Gething este pregătit să devină prim-ministru după ce a câștigat concursul pentru conducerea Partidului Laburist din Țara Galilor. Partidul Laburist din Țara Galilor l-a ales pe Vaughan Gething drept noul său lider, politicianul în vârstă de 50 de ani devenind astfel primul șef de guvern de culoare din Europa.

Gething va fi confirmat în funcția de prim-ministru săptămâna viitoare, după o competiție de conducere extrem de divizată care l-a opus pe fostul ministru al sănătății și economiei și pe ministrul educației, Jeremy Miles. Concursul a avut loc după demisia surprinzătoare a lui Mark Drakeford în decembrie 2023.

Câștigând sâmbătă 51,7% din voturi, noul lider a promis să facă față provocărilor profunde cu care se confruntă Țara Galilor, inclusiv criza costului vieții, fermierii furioși și sistemele de sănătate și de educație leneșe.

"Astăzi, întoarcem o pagină în cartea istoriei națiunii noastre. O istorie pe care o scriem împreună. Nu doar pentru că am onoarea de a deveni primul lider de culoare din orice țară europeană - ci și pentru că a sărit și cadranul generațional", le-a spus el membrilor de partid.

Născut în fosta colonie britanică Zambia, Gething este fiul unui medic veterinar alb din sudul Țării Galilor și al unui crescător de pui de culoare din Lusaka. Părinții săi și-au mutat familia în Țara Galilor când el avea doi ani, iar mai târziu s-au stabilit în Anglia după ce au fost victime ale rasismului în zona rurală galeză.

În contextul în care Marea Britanie se va confrunta cu alegeri generale în acest an, Gething va fi un jucător important în încercarea Partidului Laburist de a pune capăt celor 14 ani de guvernare conservatoare. "Așteptăm cu nerăbdare să facem campanie alături de Vaughan în acest nou capitol pentru Țara Galilor, pentru a obține guverne laburiste în toată Marea Britanie", a scris liderul național al partidului, Keir Starmer, pe X.

loading...
PUTETI CITI SI...