A fost pus pe masă cel mai negru scenariu: război între NATO și Rusia. Alianța se bazează pe 300.000 de soldați care să fie mobilizați rapid

Postat la: 14.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

A fost pus pe masă cel mai negru scenariu: război între NATO și Rusia. Alianța se bazează pe 300.000 de soldați care să fie mobilizați rapid

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord poate deja să conteze pe mobilizarea rapidă a 300.000 de soldaţi puşi la dispoziţie de statele sale membre, într-un moment în care ea trebuie să facă faţă ameninţării ruse în Europa. După declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în februarie 2022, ţările din NATO s-au pus de acord să majoreze substanţial numărul de soldaţi ce pot fi mobilizaţi în mai puţin de 30 de zile.

Răspunsurile date de aliaţi "depăşesc cu mult 300.000", cifră pe care şi-a fixat-o atunci NATO, a precizat acest responsabil, sub acoperirea anonimatului. Această capacitate sporită de mobilizare face parte din planurile puse în acţiune de către NATO de a răspunde oricărui eventual atac, planuri decise în timpul summitului NATO de la Vilnius (Lituania), anul trecut.

Aceste planuri de apărare precizează ceea ce trebuie să facă fiecare aliat în caz de invazie din partea Rusiei, pentru prima dată de la sfârşitul Războiului Rece. Comandamentele militare verifică în fiecare stat al NATO dacă ele au capacităţile necesare şi dacă sunt în măsură să pună în aplicare aceste planuri. Însă NATO a acumulat întârzieri în materie de apărare antiaeriană şi de rachete cu rază de acţiune lungă.

Liderul rus Vladimir Putin a semnat în decembrie 2023 un decret prin care a ordonat o creştere cu 15% a numărului de soldaţi din armata rusă, Moscova invocând drept motiv al acestei creşteri "ameninţări sporite" din cauza conflictului din Ucraina. Potrivit agenţiei TASS, care citează documentul postat pe site-ul Kremlinului, decretul lui Vladimir Putin echivalează cu o creştere de aproape 170.000 de soldaţi. Potrivit decretului, armata va avea 2,2 milioane de membri, dintre care 1,32 milioane de soldaţi. Decretul anterior, datând din august 2022, stabilea numărul planificat de membri ai armatei la 2 milioane, dintre care 1,15 milioane de soldaţi.

loading...
PUTETI CITI SI...