Pensiile speciale se taie prin umflare

Postat la: 07.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Pensiile speciale se taie prin umflare

Între scandaluri cu Iohannis și Șoșoacă, două știri mici au trecut neobservate. Prima este despre cea mai mare pensie specială din România care este, astăzi, fix 69.343 de lei (sumă brută) pe lună. Nu pe an, pe lună. Frumoasa pensie aparține, firește, unui fost magistrat, și a crescut la recalculare cu mai mult de 1.100 lei sau 11 milioane de lei vechi, că așa vorbesc pensionarii adevărați, în lei vechi, ca să li se pară pensia aia medie de 2.735 lei mai mare.

Vorbim de recalculare, operațiune după care 700.000 de români care au lucrat în condiții grele, în siderurgie, energie, transporturi, au aflat că nu primesc nimic. Practic, vor avea pensiile înghețate ani de zile de acum încolo. În schimb pensiile speciale, exact pensiile pe care se lăuda Rareș Bogdan că le taie, în 30 de zile de la instalarea guvernului PNL-USR la palatul Victoria, nu au înghețat deloc.

Culmea, unele, tot cele speciale, se mai pregătesc să crească încă o dată, prin decizii ale magistraților, care lucrează pe principiul "eu centrez, eu dau cu capul".

Astfel, a doua știre se referă la pensionarea șefului Direcției Judecători din cadrul Inspecției Judiciare. Omul s-a cerut la pensie deși, în loc de o vechime necesară de 25 de ani în magistratură, are doar 15 ani în sistem, anterior fiind polițist. Aici, o precizare pentru oamenii obișnuiți, care ies la pensie la 65 de ani, cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Magistrații din România pot ieși la pensie după 25 de ani de activitate, pentru că nu era suficient că primesc o pensie de 11 ori mai mare decât pensia medie.

Modificarea legii pensiilor magistraților care permite astăzi ieșirea la pensie a unor magistrați pe la 47 -50 de ani a fost făcută de Monica Macovei, ministru al Justiției pe vremea lui Băsescu.

Dar de ce e importantă pensionarea unei singure persoane, fie ea șef în direcția care îi controlează pe magistrați pentru abateri disciplinare? Pentru că omul e un deschizător de drumuri, care a cerut recunoșterea perioadei lucrată ca polițist judiciar ca vechime în magistratură. Dacă va avea câștig de cauză ,pe bază de precedent aplicat doar când avem nevoie de el, următorii polițiști transferați în magistratură vor câștiga și ei. Și exact după această metodă, categoria asta de pensionari speciali și-a îngroșat serios rîndurile de-a lungul timpului. Au câștigat niște magistrați niște drepturi în instanță, imediat s-au acordat drepturi similare pentru toți magistrații.

La fel, câștigă sporuri magistrații, cer și procurorii aceleași sporuri, pentru că fac o muncă similară. Dar și grefierii lucrează în aceleași condiții și solicitările continuă mai departe.

Culmea e că toate aceste drepturi fără număr au fost și sunt acordate cu o singură justificare: e criză de personal în magistratură, magistrații sunt puțini și au multe dosare pe cap, deci să le dăm bani mulți ca să nu fugă în avocatură. Dar tocmai asta se întâmplă când toți pot să iasă la pensie la 50 de ani, exact în vîrful vieții active, cu pensii mai mari decât salariul.

Aurelian Pavelescu

loading...
PUTETI CITI SI...