MADR a depus cu intarziere de 3 luni Planul National Strategic!

Postat la: 05.07.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

MADR a depus cu intarziere de 3 luni Planul National Strategic!

Problema nu este transmiterea cu intarziere, pentru ca nu suntem singurii care am depasit termenul de depunere. Problema este ca versiunea transmisa Comisiei Europene a primit 370 de observatii punctuale de modificat.

De la termeni si definitii gresit trecute in PNS, la sublinirea faptului ca eco-schemele propuse nu sunt eco-scheme pentru ca nu depasesc baseline-ul solicitat prin legislatia europeana, la faptul ca Romania nu explica cum anume va aplica plata redistributiva etc.

Aparent MADR nici macar nu s-a obosit sa raspunda la toate cele 370 de puncte. S-a multumit ,se pare, sa transmita un punct de vedere pe 10 pagini, care este de fapt o declarative politica.

In aceste conditii, Romania nu va avea Planul National Strategic aprobat in luna septembrie asa cum cele mai multe state europene il vor avea. Sa speram ca il vom avea aprobat pana la sfarsitul anului.

Asta impacteaza plata subventiilor anul viitor. Pentru ca dezvoltarea schemelor de plata in platforma APIA nu se pot face de pe o zi pe alta. Asta iperațiune dureaza luni de zile. Ceea ce va face imposibil ca fermierii sa poata sa depuna declaratia unica de plata anul viitor.

Deocamdata la MADR e liniste si nimeni nu se agita sa rezolve problema fermierilor romani. Riscam sa nu se poata plati in 2023 subventiile fermierilor romani.

Simona Man

loading...
PUTETI CITI SI...