Bula energetică explodează!

Postat la: 13.09.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Bula energetică explodează!

Se întâmplă pe axa Olanda-Norvegia. Și nicidecum din vina Federației Ruse, care continuă să fie acuzată în mod fals de șantaj în domeniul gazelor și petrolului. Realitatea ne izbește în față. În prezent, doar 9% din totalul gazelor utilizate în Europa provine din Federația Rusă. Într-un timp record, Norvegia a devenit principalul furnizor UE. Dar cum explodează bula energetică?

Prețul energiei s-a dus în sus într-un mod cu totul și cu totul necontrolat de către Comisia Europeană. Mai pe șleau, printr-un mecanism cu totul și cu totul artificial. Acesta poartă numele de TTF - Title Transfer Facility, o instituție virtuală cu sediul la Amsterdam, deținută și manipulată de câțiva șmecheri. Această instituție și jocul pe care l-a făcut până în prezent, extrem de periculos pentru toate statele membre UE, ar fi trebuit să fie controlate, dar nu au fost, de către ESMA. ESMA este autoritatea care a fost creată pentru a controla piețele financiare.

Așadar, la butoanele bulei energetice avem practic două entități. Una virtuală, TTF, și alta cât se poate de reală, reprezentată de Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa. Unul dintre cele două butoane a fost manevrat aparent haotic, fiind lăsat practic pe mâna unor șmecheri din Amsterdam, în timp ce cel de-al doilea buton aparține unui stat, Norvegia, care nu este membru UE și, în consecință, nu poate fi sub nicio formă controlat de la Bruxelles.

Mai marii Uniunii Europene s-au făcut literalmente de râs. Bătaia de joc a culminat în ziua de 9 septembrie, când a fost convocat un Consiliu extraordinar, la care au participat miniștrii Energiei și unde ar fi urmat să se ia decizii importante, menite să țină în viitor în frâu prețul gazelor. Acest Consiliu extraordinar a fost pus în mod fals sub semnul războiului din Ucraina și șantajului energetic pe care l-ar exercita Federația Rusă. Iar soluția care era vizată, soluția soluțiilor, ar fi fost plafonarea obligatorie a prețului tuturor gazelor. O decizie care aparent punea la pământ veniturile Federației Ruse. Dar în realitate, așa cum precizam mai sus, doar 9% din gazele arse în Europa provin în acest moment din Federația Rusă.

Adevăratul furnizor, principalul furnizor, a devenit Norvegia. Și asta în timp ce noi toți alergam după fentă, imaginându-ne că întreaga mega-inginerie era pusă la cale pentru ca Europa să ajung la cheremul traderilor din Statele Unite. Și iată că iepurașul a ieșit din joben. Iar Uniunea Europeană a aflat cu stupefacție, pe de-o parte, că a existat și există o piață virtuală necontrolată, mișcată haotic de la Amsterdam și, pe de altă parte, un furnizor extrem de relevant, Norvegia, care, pentru a nu-și diminua profiturile, refuză plafonarea prețului energiei și, întrucât nu poate fi de nimeni obligată să facă acest lucru, boicotează întregul efort în acest sens al statelor membre UE.

Reprezentanții acestora, respectiv mai marii continentului în materie energetică, s-au făcut literalmente de râs. Un întreg continent suferă pentru că prețurile la energie au crescut necontrolate, ele au fost necontrolate pentru că ESMA, autoritatea care trebuia să facă acest lucru, a dormit, miniștrii Energiei din statele membre s-au întâlnit degeaba pe 9 septembrie și, între timp, s-a desfășurat o adevărată competiție în materie de acuzații false la adresa Kremlinului cum că încearcă să câștige războiul cu Ucraina șantajând energetic statele lumii. Și, iată, se descoperă că singurul șantaj real a fost inițiat de către Norvegia. Și că nimeni nu poate să pună capăt acestui șantaj. Stingeți lumina! Încălziți-vă cu lemne!

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...