Gheorghe Sin, seful Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, a girat și devalizarea stațiunii de cercetare Popăuți-Botoșani

Postat la: 29.03.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

Gheorghe Sin, seful Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, a girat și devalizarea stațiunii de cercetare Popăuți-Botoșani

Arestarea preventiva de catre DNA a baronului PNL de Botosani, Florin Ţurcanu, pentru trafic de influenta a reuadus in prim plan o alta inginerie cu iz penal pe care acesta a regizat-o in perioada cand era presedinte al Consiliului Judetean Botosani.

El a vrut sa puna mana pe Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cercetarea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi, judeţul Botoşani aflată în prezent în administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Siseşti" Bucureşti (ASAS) pentru acapararea celor peste 1.000 ha de teren. Printr-o procedură parlamentară de urgenţă, zece deputaţi liberali, în frunte cu soţia baronului de Botoşani-Florin Ţurcanu, au vrut să treacă statiunea Popauti în ograda Consiliului Judeţean Botoşani. Acest demers a esuat, dar Turcanu si-a atins oarecum scopul la aceea vreme intrucat Gheorghe Sin, presedintele ASAS, l-a numit ilegal la conducerea stațiunii pe liberalul Ionica Nechifor, un apropiat al lui Florin Țurcanu. Practic, impunerea lui Ionica Nechifor in fruntea statiunii, si ulterior, numirea, in urma cu cateva luni, ca director a lui Stefan Traian Atanasiu, academicianul Gheroghe Sin si presedintele Sectiei Zootehnie de la ASAS, Dumitru Simionescu, au urmarit distrugerea si falimentarea singurei statiuni de cercetare din Europa pentru rasa de ovine karakul, adica cea de la Popauti-Botosani.

Prefectul de Botoșani și conducerea ISU „Nicolae Iorga", supervizează fortăreața de la Popăuți

Ca urmare a manverelor cu iz penal facute de tandemnul Sin -Simionescu, pentru interesele lui Turcanu, Nechifor si acum Atanasiu, statiunea de cercetare Popauti a ajuns acum o fortareata a acestora, iar angajatii, in special cercetatorii, au fostr transformati in marionete ale acestora. Salariatii staiunii au ajuns in pragul disperarii din cauza managentului dezastruos al lui Nechifor si Atanasiu, sprijiniti puternic de tandemul Sin-Simionescu.Punctul culminant al matrapazlacurilor regizate de acestia a fost atins la inceputul acestei luni, directorul statiunii,Traian Ştefan Atanasiu, în mod inexplicabil, a încuiat-o cu un lacăt urias usa de intrare in sediul statiunii prin partea exterioară, blocând astfel accesul personalului de cercetare în laboratoare. Dr. Biolog Gheorghe Hrinca, in numele salariatilor, a sesizat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga" al Judetului Botosani (vezi documentul in facsimil) despre blocarea acestei intrarii si pericolul ca angajatii sa moara ca sobolanii in cazul unui incendiu. Dar, degeaba au sesizat cei de la statiune si chiar au prezentat si fotografii pentru ca pe cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga" al Judetului Botosani nu ii interseaza situatia de la Popauti. Ulterior, biologul Gheorghe Hrinca a revenit cu sesizare (vezi documentul in facsimil) catre prefectul de Botosani, Dan Nechifor, dar nici pe acesta nu-l intereseaza cazul de la statiunea Popauti.

Patrimoniu unicat în Europa

Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuti aflată sub tutela ASAS este singura unitate din ţară şi din Europa care are că obiect de activitate cercetarea rasei de ovine karakul. A fost înfiinţată în anul 1909 din Ordinul Ministerului Agriculturii şi Domeniilor Statului ca depozit de tauri, unitatea având misiunea de a produce tauri pentru ameliorarea rasei "sură de stepă", varietatea moldovenească. Pe parcursul anilor, crescând suprafaţa de teren şi diversificându-şi activitatea, în special prin introducerea berbecilor din rasă karakul, unitatea se orientează, cu prioritate, în direcţia ameliorãrii prin încrucişare a ovinelor ţurcanã, scopul final fiind acela de îmbunătăţire a calităţii pielicelelor. În paralel cu activitatea de cercetare, staţiunea are un sector de producţie organizat în ferme zootehnice şi vegetale care asigura necesarul de material genetic. Rasa karakul pentru producerea de pielicele are o specificitate în creştere şi exploatare, care o diferenţiazã total faţă de toate celelalte rase de ovine. În prezent, trei rase de karakul- negru, brumăriu şi maro sunt omologate internaţional, iar încă trei - sur, roz şi alb sunt în curs de omologare.Staţiunea de la Popăuţi se întinde pe 1.163 ha, din care 9 ha reprezintă saivanul şi grajdurile unde erau îngrijite şi crescute circa 1.700 de oi şi vreo 200 de capre, dar în prezent numărul lor s-a redus la 904 oi şi 112 capre.

Berbecii liberali ai lui Ţurcanu

Când USL se pregătea să-şi asume răspunderea pe legea descentralizării, zece deputaţi liberali au introds la Camera Deputaţilor, pe 23 octombrie 2013, un proiect legislativ de trecere, prin procedură de urgenţă, de la ASAS în administrarea Consiliului Judeţean Botoşani, a Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Cercetarea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi. Printre iniţiatorii acestui proiect se numără chiar soţia lui Ţurcanu, Roxana Anuşca, doi fini ai acestuia- Verginel Gireadă şi Costel Şoptic, dar şi fostul bos al vămilor-Nini Săpunaru şi cel care a ajuns pentrru scurt timp consilierului lui Klaus Iohannis-George Scutaru. Ceilalţi cinci deputaţi liberali sunt Aurel Nicolae, Sorin Teju, Stelian Nechita Dolha, Cristian Ioan Chirteş şi Iulian Radu Surugiu. Cei zece deputaţi liberali justificau trecerea staţiunii printr-o procedură de urgenţă "prin existenţa unei situaţii economice grave, care conduce la falimentul acesteia". Ei mai susţineau că "staţiunea se află în imposibilitatea accesării fondurilor europene, fonduri care ar putea relansa dezvoltarea durabilă a staţiunii şi a agriculturii din Botoşani". Dar preşedintele ASAS, Gheorghe Sin îa contrazis precizând pentru ZIUAnews "că de câteva luni, situaţia stațiunii este schimbată în bine".

CV-ul penal al academicianului Gheorghe Sin

Presedintele ASAS, academicianul Gheorghe Sin, a fost la patru ani de închisoare cu suspendare în dosarul Dan Voiculescu-ICA si la ora actuala este cercetat în dosarul Remus Truică- Dan Andronic- Prinţul Paul. Procurorii DNA spun că retrocedarea Fermei regale Băneasa către Paul Al României s-a făcut "prin coruperea directorului Iliescu Horia, dar şi prin convingerea prin influenţă politică a secretarului Academiei, inculpatul Sin Gheorghe". Horia Iliescu a decedat în 2013, la vârsta de 73 de ani. El a condus aproape 30 de ani Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Plantelor (ICDPP). Gheorghe Sin (72 de ani) a primit în august 2014 o pedeapsă de 4 ani închisoare cu suspendare în dosarul Dan Voiculescu- ICA. Septuagenarul este din 2009 preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti". În perioada 2001 - 2002, Sin a fost secretar de Stat la Ministerul Agriculturii. Ulterior, până în 2009 a ocupat funcţia de secretar general al Academiei, ca din 2009 să o conducă din postul de preşedinte.

Ion Teleanu

loading...
PUTETI CITI SI...