Războiul cu Deep State - Planul lui Trump pentru a prelua controlul asupra statului

Postat la: 18.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Războiul cu Deep State - Planul lui Trump pentru a prelua controlul asupra statului

Preşedintele-ales Donald Trump intenţionează să îşi consolideze controlul asupra administraţiei federale într-un mod fără precedent în epoca modernă, odată cu preluarea funcţiei, luni, urmărind desfiinţarea a ceea ce el şi aliaţii săi numesc "statul profund" (deep state).

Una dintre primele măsuri ar putea fi un ordin executiv care permite reîncadrarea a aproximativ 50.000 de angajaţi federali din funcţii de carieră în poziţii politice, eliminând astfel protecţiile actuale ale locurilor de muncă. Aceasta ar permite agenţiilor să concedieze angajaţii fără motiv şi să-i înlocuiască cu loialişti desemnaţi de Trump. În plus, administraţia intenţionează să ocupe rapid mii de posturi politice în întreg guvernul federal. Echipa de tranziţie a cerut deja demisia unor diplomaţi seniori din Departamentul de Stat, semnalând intenţia de a schimba structura internă a instituţiei.

Implementarea "Schedule F"

Trump plănuieşte să reintroducă o măsură controversată, cunoscută sub numele de "Schedule F," care ar permite reîncadrarea funcţiilor de carieră în posturi politice. Această schimbare este justificată, potrivit administraţiei Trump, prin necesitatea de a elimina birocraţii care, în opinia sa, obstrucţionează agenda prezidenţială. Russell Vought, nominalizat pentru a conduce Biroul pentru Management şi Buget, a susţinut această iniţiativă în timpul audierilor din Senat, afirmând că porţiuni ale guvernului au fost "instrumentalizate." Alţi membri-cheie ai echipei îi includ pe Pam Bondi, nominalizată pentru funcţia de procuror general, şi Marco Rubio, propus ca secretar de stat.

Critici şi controverse

Sindicatele funcţionarilor publici şi experţii în politici administrative critică măsurile propuse, avertizând că acestea vor crea o atmosferă de frică şi vor afecta performanţa angajaţilor. James Eisenmann, expert în politici federale, a declarat că schimbările propuse ar transforma guvernul "într-un sistem de testare a loialităţii politice." Steve Lenkart, director executiv al Federaţiei Naţionale a Funcţionarilor Federali, a descris planul ca fiind o încercare de a crea "o poliţie secretă" în cadrul administraţiei federale.

Procesul de identificare a angajaţilor ale căror opinii ar putea intra în conflict cu administraţia Trump a început deja. Fundaţia American Accountability, sprijinită de Heritage Foundation, a publicat liste cu "ţinte" din diverse agenţii federale, inclusiv din Departamentul de Apărare şi Departamentul pentru Securitate Internă. Trump şi echipa sa de tranziţie nu au oferit detalii suplimentare despre planurile viitoare, dar susţin că reformele urmăresc "să apere drepturile americanilor" şi să asigure utilizarea eficientă a resurselor publice.

loading...
PUTETI CITI SI...