Un bărbat s-a trezit că i-au ieșit intestinele din cavitatea abdominală după un banal strănut în timpul mesei

Postat la: 24.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Un bărbat s-a trezit că i-au ieșit intestinele din cavitatea abdominală după un banal strănut în timpul mesei

Bărbat eviscerat după un banal strănut! Dacă ar fi să vă imaginați genul de accident care ar face ca intestinele unei persoane să explodeze din corp, v-ați putea imagina tot felul de scenarii sumbre, ca o înjunghiere înfiorătoare sau un accident de mașină macabru. Probabil că nu v-ați imagina niciodată că ceva atât de banal și inofensiv precum un strănut ar putea provoca acest tip de leziune îngrozitoare - dar exact asta i s-a întâmplat unui bărbat, la începutul acestei luni.

Bărbatul suferise recent o intervenție chirurgicală abdominală și suferea de dehiscență a plăgii - cicatricea chirurgicală nu se vindeca corespunzător. În timp ce lua micul dejun, bărbatul a strănutat mai întâi, apoi a început să tușească. A simțit durere și o senzație de umezeală în partea inferioară a abdomenului - pentru a descoperi apoi că mai multe bucle de intestin îi ieșiseră prin rana nevindecată. Bărbatul a fost transportat de urgență la spital pentru o intervenție chirurgicală de urgență, unde intestinele i-au fost readuse în abdomen.

În mod normal, strănutul este un mecanism de protecție care împiedică pătrunderea în sistemul nostru respirator a substanțelor potențial dăunătoare, cum ar fi praful, bacteriile și virusurile.

Procesul este controlat de așa-numitul "centru al strănutului" din măduva cerebrală (care guvernează funcțiile autonome, inclusiv respirația). Acesta este activat de prezența unor substanțe iritante în mucoasa nasului și a căilor respiratorii, care trimit impulsuri către centru.

Răspunsul constă în închiderea ochilor, a gâtului și a gurii, în timp ce mușchii pieptului se contractă - comprimând plămânii și scoțând aerul din sistemul respirator. Acest lucru forțează ceea ce a declanșat răspunsul "să iasă" din sistemul dumneavoastră cu o viteză impresionantă - până la 15,9m/s (35mph) în unele cazuri.

Risc de herniere a plămânului, AVC sau fracturi
Dar, în ciuda beneficiilor unui strănut bun, acesta poate fi însoțit uneori de un risc de rănire mai mare decât mulți și-ar putea da seama.

De exemplu, strănutul violent poate cauza herniarea plămânului prin mușchii intercostali dintre coaste - de obicei într-un punct slab. Aceasta este, de obicei, o consecință a obezității morbide, a bolii pulmonare obstructive cronice, a diabetului sau a fumatului. Există și cazuri în care strănutul rupe țesuturile delicate ale plămânilor. Acest lucru se întâmplă atunci când aerul cu presiune mai mare din adâncul plămânilor scapă în spațiul dintre piept și plămân, făcând ca acest aer să comprime plămânul pe una sau pe ambele părți ale pieptului.

Plămânii nu sunt singurul lucru care se poate rupe. Există cazuri de persoane care au rupt mucoasa delicată a creierului din cauza strănutului - ceea ce a dus la o hemoragie subarahnoidiană (un tip de accident vascular cerebral) care poate fi fatală dacă nu este diagnosticată și tratată prompt. Chiar dacă nu se rupe această mucoasă delicată, un strănut poate afecta creierul, fiind raportate cazuri de persoane care suferă de slăbiciune pe o parte a corpului sau tulburări de vedere în urma unui strănut.

Strănutul crește tensiunea arterială, ceea ce poate provoca alte leziuni grave ale vaselor de sânge. Există cazuri de disecție aortică în urma strănutului, în care forța strănutului rupe straturile aortei (principala arteră care transportă sânge oxigenat în corp) și face ca sângele să explodeze între straturi. Dacă nu este tratată, are o rată de mortalitate de 50% în termen de 48 de ore de la apariție.

Deși este destul de comun să vă răniți spatele în timp ce strănutați, aceasta nu este singura leziune musculo-scheletală care se poate întâmpla. Există cazuri raportate de persoane care și-au fracturat oasele din jurul ochiului din cauza strănutului. Acest tip de fractură, numită fractură de explozie, este cauzată de obicei de o lovitură cu un obiect contondent - adesea de o lovitură de golf, tenis sau baseball la ochi.

Presiunea crescută cauzată de strănut poate determina scurgerea de lichid din organism, în special urină din vezica urinară. Acest lucru se întâmplă de obicei la persoanele cu mușchii podelei pelvine slăbiți - de obicei din cauza sarcinii, nașterii, obezității, menopauzei și traumatismelor fizice sau leziunilor nervoase. Chiar dacă nu rupeți această căptușeală delicată, un strănut poate afecta creierul, fiind raportate cazuri de persoane care suferă de slăbiciune pe o parte a corpului sau tulburări de vedere în urma unui strănut.

Nu vă rețineți de la strănut
Având în vedere toate rănile potențiale pe care le poate provoca un strănut, ați putea crede că este mai bine să le rețineți.

Dar nici măcar asta nu este sigur de făcut. În 2023, un scoțian a reținut un strănut închizându-și gura și ținându-și nasul. Acest lucru a dus la ruperea traheei.

Prin închiderea căilor respiratorii, a permis presiunii generate de strănut să se acumuleze în interiorul sistemului respirator - care poate fi uneori de până la 20 de ori mai mare decât presiunea observată în mod normal în sistemul respirator. Dar această energie trebuie să ajungă undeva, astfel că este absorbită de obicei de țesuturi.

Alții și-au fracturat oasele feței în timpul strănutului, și-au deteriorat laringele (cutia vocală) și au rupt țesuturile din piept care protejează plămânii.

Din fericire, există o leziune pe care este imposibil să o provoace un strănut. Vi s-a spus vreodată că dacă strănutați cu ochii deschiși, aceștia vor ieși afară? Din fericire, aceasta este doar o poveste. Acest lucru se datorează faptului că ochii sunt ținuți la locul lor de mușchi și de un nerv care îi ancorează la locul lor. Ca să nu mai vorbim de faptul că căile respiratorii din sistemul nostru respirator nu au nicio legătură cu globii oculari sau cu orbitele.

Corpul nostru este bine adaptat pentru a strănuta, așa că, probabil, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la suferirea unor leziuni, deoarece multe dintre aceste vătămări se întâmplă doar în circumstanțe foarte rare.

Cu toate acestea, dacă sunteți o persoană precum Donna Griffiths (care a înregistrat cea mai lungă criză de strănut, care a durat 976 de zile) sau Yi Yang (care a înregistrat cel mai puternic strănut la 176 de decibeli, echivalentul unei rachete care își ia zborul), s-ar putea să aveți un risc mai mare de vătămare, potrivit Science Alert.

loading...
PUTETI CITI SI...