Care e legatura dintre longevitate si cat de des respiri. Rezultatul este unul șocant dar argumentat stiintific

Postat la: 13.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Care e legatura dintre longevitate si cat de des respiri. Rezultatul este unul șocant dar argumentat stiintific

Dr. Janine Bowring, un expert in longevitate stabilit în Canada, care are la activ peste 25 de ani de experiență și cercetare clinică a dezvăluit că a respira mai puțin poate fi, de fapt, secretul unei vieți mai lungi.

„Adultul mediu respiră între 15 și 20 de ori pe minut, ceea ce este de fapt mult prea mult", a afirmat Dr. Bowring. „Dacă vă puteți încetini respirația până la aproximativ cinci virgulă cinci respirații pe minut, acest lucru este legat de longevitate", a continuat ea. Medicul a început apoi să compare ființele umane cu unele animale, precum delfinii și balenele, care respiră mai puțin și trăiesc "mult mai mult" decât oamenii. Ea a spus că aceste mamifere respiră doar între trei și cinci ori pe minut.

„În timp ce un șoarece respiră între 90 și 250 de ori pe minut și trăiește doar între doi și șapte ani", a explicat ea. „Stresul, după cum știm, atunci când suntem stresați, respirăm mai repede și știm că stresul este corelat cu siguranță cu o viață mai scurtă, așa că sfatul meu este să respirați conștient, încetinind respirația", a continuat medicul. „Acesta este unul dintre motivele pentru care meditația și yoga pot fi foarte puternice și vă pot ajuta să trăiți mai mult", a conchis ea.

Și, se pare că Bowring ar putea avea dreptate, scrie dailymail.com. Potrivit Earth.com, un studiu efectuat pe șoareci de către cercetătorii de la Massachusetts General Hospital anul trecut a arătat că cei ținuți în zone cu niveluri mai scăzute de oxigen au trăit mai mult. Ei au raportat că șoarecii care au fost expuși la niveluri de oxigen de 11% au trăit 'cu 50% mai mult' în comparație cu omologii lor care au fost ținuți cu niveluri de oxigen de 21%.

„Teoria este că mai puțin oxigen reduce deteriorarea celulară și stimulează celulele să elimine și să recicleze componentele deteriorate mai eficient, încetinind astfel procesul de îmbătrânire", a scris publicația. Cu toate acestea, studiul nu a fost recreat pe oameni, astfel încât nu este clar cum ne-ar afecta.

„Este prematur să speculăm cu privire la implicațiile acestor descoperiri asupra îmbătrânirii umane", a declarat pentru publicație Dr. Roger Roberts, pneumolog și cercetător principal al studiului. „Dar există câteva indicii interesante din cercetările epidemiologice conform cărora traiul la altitudine mare, unde există o concentrație mai scăzută de oxigen, ar putea crește durata medie de viață și reduce povara bolilor legate de vârstă", a continuat Dr. Roberts.

loading...
PUTETI CITI SI...