Telescopul Spațial James Webb a descoperit o structură neobişnuită în apropierea planetei Jupiter

Postat la: 30.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Telescopul Spațial James Webb a descoperit o structură neobişnuită în apropierea planetei Jupiter

Oamenii de știință de la Universitatea din Leicester au anunțat descoperirea unei structuri neobişnuit de strălucitoare, în apropierea planetei Jupiter. Obiectul semnalizat de Telescopul spațial James Webb (JWST) este învăluit în mister.

Folosind Telescopul Spațial James Webb (JWST), astronomii au descoperit structuri și activități inedite în atmosfera lui Jupiter, deasupra Marii Pete Roșii. Aceste caracteristici ciudate par a fi cauzate de unde gravitaționale atmosferice puternice.

Marea pată roșie este cea mai mare furtună din sistemul solar, de două ori mai mare decât Pământul, și se crede că face ravagii de cel puțin 300 de ani, potrivit NASA.

Vânturile Marii Pete Roșii suflă cu o viteză cuprinsă între 430 și 680 de kilometri pe oră, de până la 3,5 ori mai repede decât o tornadă pe Pământ. În ciuda vârstei, dimensiunii și puterii furtunii, oamenii de știință bănuiau de fapt că atmosfera lui Jupiter de deasupra Marii Pete Roșii nu era chiar atât de interesantă.

Cu toate acestea, noi observații furnizate de instrumentul Near InfraRed Spectrograph (NIRSpec) al JWST, arată că pe lângă furtuna propriu zisă, în spațiu există și o serie de alte elemente interesante, printre care și o structură neobușnuită, extrem de strălucitoare.

„Am crezut, poate naiv, că această regiune va fi foarte plictisitoare. Este, de fapt, la fel de interesantă ca aurora boreală, dacă nu chiar mai mult. Jupiter nu încetează niciodată să surprindă", a declarat Henrik Melin, șeful echipei de la Universitatea din Leicester.

Pe internet, adepții teoriilor OZN au lansat deja teoria că avem de-a face cu o structură extraterestră, probabil o navetă care gravitează planeta Jupiter. Să fie oare așa?

Cercetătorii resping această variantă, afirmând că avem de-a face cu un fenomen natural, dat de Marea Pată Roșie.

Atmosfera superioară a lui Jupiter este punctul în care atmosfera inferioară a planetei se întâlnește cu câmpul său magnetic.

Acest lucru duce la luminile strălucitoare din nord și din sud, alimentate de bombardamentul cu particule încărcate de la soare și alimentate de spray-urile de material vulcanic care erup de pe luna Io, cel mai activ corp vulcanic din sistemul solar.

Jupiter poate fi unul dintre cele mai strălucitoare obiecte de pe cerul nopții de deasupra Pământului, fiind ușor de observat pe cer senin.

Cu toate acestea, în afară de luminile nordice și sudice, atmosfera celei mai mari planete din sistemul solar strălucește slab, ceea ce face dificilă observarea în detaliu prin telescoapele terestre, prin atmosfera Pământului.

loading...
PUTETI CITI SI...