Planta care ar putea trăi pe Marte: oameni de știință propun o idee, poate prea îndrăzneață

Postat la: 24.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Planta care ar putea trăi pe Marte: oameni de știință propun o idee, poate prea îndrăzneață

Mușchii sunt printre marii terraformatori ai Pământului, transformând rocile sterpe în soluri fertile, iar acum o echipă de oameni de știință propune ca aceste plante non-vasculare să poată face același lucru pe Marte.

Dacă ar trebui să introducem viață de pe Pământ pe vecinul nostru roșu este o altă întrebare - nu avem un palmares prea bun în acest sens pe planeta noastră.

Dar dacă vom decide că merită să ne jucăm cu solul de pe Marte pentru a crea o a doua casă pentru noi, pământenii, ecologistul Xiaoshuang Li și colegii de la Academia Chineză de Științe au un candidat care, în opinia lor, ar trebui să facă exact acest lucru.

Suprafața Pământului a fost cândva extrem de neospitalieră pentru viață, însă acest lucru nu a împiedicat un grup de organisme numit briofite - care astăzi include mușchi, hepatice și cornute - să se smulgă din siguranța fertilă a oceanelor în căutarea unor noi orizonturi.

Succesul acestor deschizătoare de drumuri terestre a depins de capacitatea lor de a valorifica și digera substanțele nutritive care se infiltrează sau curg peste roci, supraviețuind în același timp unor condiții extrem de ostile care ar fi redus la praf alte ființe vii.Dar, pe măsură ce s-au răspândit pe frontiera stâncoasă a Pământului, au creat soluri, care au deschis calea altor forme de viață mai puțin dificile de a păși treptat pe uscat.

Acest curaj genetic continuă să servească mușchilor din întreaga lume, iar cercetătorii cred că am putea profita de talentele lor înnăscute pentru a coloniza Marte, punând bazele altor forme de viață mai puțin durabile, precum culturile.

Spre deosebire de mușchii de pădure luxurianți pe care vi-i imaginați, care au o viață destul de ușoară în comparație cu strămoșii lor, Syntrichia caninervis este hotărâtă să mențină un mod de viață extrem de frugal. Aceasta prosperă în deșerturile din China și SUA, precum și în munții înghețați din Pamir, Tibet, Orientul Mijlociu, Antarctica și regiunile circumpolare.

Deșertul Gurbantunggut din nord-vestul Chinei este un centru pentru S. caninervis, care crește mai dens aici decât oriunde altundeva în lume, în ciuda temperaturilor cuprinse între -40 °C și 65 °C (-40 °F și 149 °F) și a unei umidități relative care ajunge până la 1,4%.

Li și colegii săi au pus acest mușchi la încercare - și scoaterea S. caninervis din zona sa de confort extraordinar de largă nu este o sarcină ușoară.

În laborator, ei au testat reacțiile plantei la deshidratare extremă, îngheț prelungit (-80 °C timp de 3 sau 5 ani și -196 °C timp de 15 sau 30 de zile), radiații (în doze de 500 până la 16 000 Gy) și condiții asemănătoare cu cele de pe Marte în instalația de simulare a atmosferei planetare (PASF) a Academiei Chineze de Științe.

În simularea Marte, plantele au fost supuse unor presiuni de aproximativ 650 pascali (Pa), similare cu cele de 680-790 Pa de pe Marte. Noaptea, temperatura a fost de -60 °C, iar în timpul zilei, de 20 °C, ceea ce este echivalent cu condițiile de pe Marte în regiunile ecuatoriale și de latitudine medie.De asemenea, au simulat compoziția gazelor atmosferice și nivelurile de radiații ultraviolete pentru a fi mai apropiate de cele de pe Marte.

Deshidratarea a fost, pentru S. caninervis, o plimbare în parc.Și în frigul extrem, a ridicat din umeri. Toate plantele înghețate s-au regenerat după dezghețare, iar plantele care au fost deshidratate înainte de înghețare și-au revenit mult mai repede decât cele umede.

În fața unor niveluri de radiații de 50 Gy care ar ucide oamenii, S. caninervis nu a clipit. La 500 Gy, creșterea sa părea chiar să se accelereze.

Mușchii care au fost deshidratați și apoi expuși la condiții marțiene s-au comportat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat după doar 30 de zile de recuperare. Omologii lor hidratați au avut nevoie de ceva mai mult timp pentru a se recupera, dar au trăit totuși pentru a spune povestea.

„Deși mai este un drum lung de parcurs pentru a crea habitate autosuficiente pe alte planete, am demonstrat marele potențial al S. caninervis ca plantă pionieră pentru creșterea pe Marte„, scriu cercetătorii.

„Privind spre viitor, ne așteptăm ca acest mușchi promițător să poată fi adus pe Marte sau pe Lună pentru a testa în continuare posibilitatea colonizării și creșterii plantelor în spațiul cosmic".

Chiar dacă mușchiul de pe Marte se dovedește a fi o idee îndrăzneață, faptul că S. caninervis poate transforma un teren complet arid într-o „piele vie", chiar și după ce a supraviețuit unor condiții atât de extreme, oferă o oarecare speranță pentru viața de pe planeta noastră, care este, se pare, mai rezistentă decât îi acordăm uneori credit.

loading...
PUTETI CITI SI...