O sa ne crească dinții ca la rechini: Când încep testele pe oameni pentru medicamentul care va face să ne apară noi incisivi, canini si măsele

Postat la: 12.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

O sa ne crească dinții ca la rechini: Când încep testele pe oameni pentru medicamentul care va face să ne apară noi incisivi, canini si măsele

Evidențiat pentru prima dată în cadrul unui studiu în 2021, un medicament pentru creșterea dinților va intra în sfârșit în testele pe oameni în acest an. Au fost acoperite planurile pentru ca medicamentul să ajungă la studii clinice anul trecut, iar acum, se pare că testele pe oameni au fost programate oficial.

Prima fază a testelor pe oameni va începe în septembrie, cu 30 de adulți sănătoși de sex masculin care vor participa la studiu. Fiecărui pacient îi lipsește cel puțin un dinte din spate. Faza 2 a fost programată provizoriu pentru 2025 și va implica pacienți cu vârste cuprinse între doi și șapte ani care au fost diagnosticați cu anodonție congenitală și cărora le lipsesc cel puțin patru dinți de la naștere.

Descoperirea și testarea ulterioară a acestui medicament pentru regenerarea dinților sunt interesante din mai multe motive. Cel mai important, ar trebui să facă înlocuirea dinților pierduți mult mai accesibilă, fără a fi nevoie de intervenții chirurgicale super-invazive care îi lasă pe pacienți cu proteze prea scumpe pe care trebuie să se îngrijoreze că se vor rupe și înlocui.

Echipa responsabilă de descoperirea medicamentului l-a testat deja pe scară largă pe animale, fără a observa efecte secundare, iar în 2018 a văzut cum au crescut cu succes dinți noi pe dihori. Dihorii au muguri dentari foarte asemănători cu cei ai oamenilor, ceea ce arată că medicamentul ar trebui să reacționeze în mod similar și în gurile umane.

Medicamentul se concentrează în principal pe dezactivarea unei proteine numite USAG-1, despre care se crede că împiedică mugurii dentari să se dezvolte în dinți de lapte sau în dinți permanenți. Dacă testele pe oameni se desfășoară cu succes și fără probleme, atunci mulți speră că vom vedea medicamentul pentru regenerarea dinților la scară largă și pus la dispoziția pacienților care au nevoie de el înainte de sfârșitul deceniului.

În timp ce obiectivul principal este de a ajuta pacienții cu agenezie dentară, o afecțiune genetică care cauzează absența dinților, se speră că medicamentul poate fi folosit dincolo de aceasta pentru a ajuta pe oricine care a pierdut dinți din orice motiv de-a lungul vieții.

Mai trebuie spus ca exista multe animale care isi inlocuiesc dintii pierduti in mod natural, de pilda rechinii. Imediat cum pierd un dinte din cauza unei muscaturi defectuoase, unul nou le creste la loc in cateva zile pana la o luna. Alte animaele au un mecanism prin care dintii credc incontinuu si trebuie sa roada ca sa-i toceasca, de pilda castorii.

loading...
PUTETI CITI SI...