Italia confiscă vila lui Giuseppe Verdi și intenționează să o transforme în muzeu

Postat la: 26.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Italia confiscă vila lui Giuseppe Verdi și intenționează să o transforme în muzeu

Ministerul italian al Culturii i-a notificat pe moștenitorii lui Giuseppe Verdi că va pune sub sechestru vila compozitorului Giuseppe Verdi de lângă orașul Piacenza, deschizând calea pentru planurile de transformare a proprietății în stare de degradare într-un muzeu dedicat maestrului.

Situată între satele Bussetto și Roncole, proprietatea din secolul al XIX-lea, unde Verdi a scris unele dintre cele mai cunoscute opere ale sale, printre care „La traviata" și „La forza del destino", conține numeroase partituri originale, unele dintre hainele compozitorului și una dintre primele ediții ale operei „Logodnicii" de Alessandro Manzoni.

Acum, guvernul intenționează să transforme vila într-un muzeu care va fi administrat de o fundație al cărei consiliu de administrație va include reprezentanți ai regiunii Emilia-Romagna și ai consiliilor municipale din Busseto și din satul vecin Villanova sull'Arda. Muzeul va fi inclus într-un itinerar de repere verdiene, printre care se numără Teatrul Verdi din Busseto și casa natală a compozitorului din Roncole.

Proprietarii actuali ai proprietății vor primi între 8 și 9 milioane de euro drept despăgubire ca parte a confiscării, mult mai puțin decât cele 20 de milioane de euro pe care se pare că sperau să le primească, relatează ziarul Corriere di Bologna. Proprietarii au la dispoziție 60 de zile pentru a se opune la tribunalul regional.

„Acesta este un prim pas spre punerea în valoare a patrimoniului cultural verdian din Villanova sull'Arda", a scris pe Facebook Giancarlo Tagliaferri, consilier regional în Emilia Romagna din partea partidului Frații Italiei al Giorgiei Meloni.

Verdi a cumpărat vila în 1848 și s-a mutat împreună cu cea de-a doua soție a sa, Giuseppina Strepponi, în 1851, locuind acolo în următorii 50 de ani. Și-a petrecut o mare parte din acest timp îngrijind parcul din jur, completat de o grădină de trandafiri, podgorie, o pivniță de vinuri și grajduri.

Astăzi, vila este deținută de patru frați din familia Carrara-Verdi, descendenți ai verișoarei mai mici a lui Verdi, Maria Filomena Verdi. Unul dintre frați, Angiolo Carrara Verdi, a transformat o parte a vilei în muzeu în 2010, camera soţiei şi dormitorul lui Verdi putând fi vizitate.

Cu toate acestea, vila a fost închisă în octombrie 2021, Angiolo Carrara Verdi declarând reporterilor că familia nu mai poate plăti pentru întreținerea acesteia. Proprietatea urma să fie scoasă la licitație în anul următor, guvernul prevăzând un buget de 20 de milioane de euro pentru achiziționarea vilei și plănuind să își exercite dreptul de preempțiune.

După ce licitația nu s-a mai concretizat, Ministerul Culturii a anunțat, la 21 decembrie 2023, că va pune sechestru pe proprietate în termen de 180 de zile.

„Vila... reprezintă o parte fundamentală a patrimoniului național, datorită valorii istorice a operei marelui compositor", a declarat la vremea respectivă Gennaro Sangiuliano, ministrul Culturii. „Acest bun nu poate rămâne expus la degradare și neglijență, ci trebuie să formeze nucleul unui itinerar muzeal vizitabil de către întreaga lume".

loading...
PUTETI CITI SI...