Este "gripa bărbatului" un fenomen real? Care sunt explicatiile cercetatorilor la faptul ca barbatii zac la cea mai mica raceala in timp ce femeile continuă sa fie active

Postat la: 16.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Este

Termenul de „gripă bărbătească" este o ironie la adresa bărbaților cu infecții respiratorii minore, cum ar fi răceala, care își exagerează simptomele.

Conform stereotipului, un bărbat stă întins pe canapea cu o cutie de șervețele. Între timp, partenera sa, care are și ea nasul înfundat, continuă să lucreze de acasă, să facă treburile casnice și să aibă grijă de el. Există un motiv biologic valid în spatele simptomelor bărbaților sau aceștia doar se prefac? Cum diferă gripa masculină de gripă de cea feminină? La aceste întrebări a răspuns profesorul Thea van de Mortel.

Gripa omului se poate referi la o serie de infecții respiratorii - o răceală, gripă, chiar și un caz ușor de COVID. Dar, pentru simplificare, să spunem că gripa bărbatului este de fapt o răceală. Ambele sunt cauzate de viruși (dar diferiți). Ambele sunt ameliorate prin odihnă, lichide și, dacă este necesar, analgezice, pastilă pentru gât sau decongestionante pentru gestionarea simptomelor.

Ambele pot avea simptome similare. De obicei, simptomele mai severe, cum ar fi febra, durerile de corp, frisoanele violente și durerile de cap sunt mai frecvente în cazul gripei (dar uneori apar și în cazul răcelii). În același timp, durerile de gât, nasul care curge, congestia și strănutul sunt mai frecvente în răceli. Tusea este frecventă în ambele cazuri.

Gripa este o infecție respiratorie mai gravă și uneori fatală cauzată de virusul gripal. Răceala este cauzată de diverși viruși, cum ar fi rinovirusurile, adenovirusurile și coronavirusurile răcelii obișnuite, și este rareori gravă. Răceala tinde să debuteze treptat, în timp ce gripa tinde să debuteze brusc. Gripa poate fi detectată cu teste de laborator sau la domiciliu. Simptomele severe ale gripei pot fi prevenite cu ajutorul unui vaccin, în timp ce simptomele răcelii nu. Infecțiile gripale grave pot fi, de asemenea, prevenite sau tratate cu medicamente.

Un studiu, cu titlul "Man flu is not a thing" (Gripa masculină nu există), a arătat de fapt că există diferențe între simptomele bărbaților și cele ale femeilor. Acest studiu a analizat simptomele rinosinuzitei acute. Aceasta este o inflamație a căilor nazale și a sinusurilor, care ar explica un nas care curge sau e înfundat, o durere de cap sinusală sau o durere la nivelul feței. Atunci când cercetătorii au evaluat participanții la începutul studiului, bărbații și femeile aveau simptome similare. Dar în zilele cinci și opt ale studiului, femeile aveau simptome mai puține sau mai puțin severe. Cu alte cuvinte, femeile și-au revenit mai repede.

Atunci când participanții și-au evaluat propriile simptome, profesorul a observat o imagine oarecum diferită. „Femeile și-au evaluat simptomele mai rău decât le-au evaluat cercetătorii la început, dar au declarat că și-au revenit mai repede. Toate acestea sugerează că bărbații nu și-au exagerat simptomele și că s-au recuperat într-adevăr mai lent. De asemenea, sugerează că femeile își simt simptomele mai puternic la început.

Nu este simplu să aflăm ce se întâmplă din punct de vedere biologic. Există diferențe în răspunsurile imunitare între bărbați și femei care oferă un motiv plauzibil pentru simptomele mai grave la bărbați. De exemplu, femeile produc în general anticorpi mai eficient, astfel încât răspund mai eficient la vaccinare. Alte aspecte ale sistemului imunitar al femeilor par, de asemenea, să funcționeze mai puternic",a explicat profesorul citat.

Deci, de ce femeile tind să aibă răspunsuri imunitare mai puternice în general? „Probabil parțial pentru că femeile au doi cromozomi X, în timp ce bărbații au unul singur. Cromozomii X poartă gene importante ale funcției imunitare. Astfel, femeile beneficiază de gene legate de imunitate de la doi cromozomi diferiți. Estrogenul (hormonul sexual feminin) pare, de asemenea, să întărească răspunsul imunitar și, pe măsură ce nivelurile variază de-a lungul vieții, la fel se întâmplă și cu puterea sistemului imunitar al femeilor.

Bărbații sunt cu siguranță mai predispuși să moară din cauza unor boli infecțioase, cum ar fi COVID. Dar situația este mai puțin clară în cazul altor infecții, cum ar fi gripa, unde incidența și mortalitatea între bărbați și femei variază foarte mult de la o țară la alta și în funcție de subtipurile și focarele de gripă. Ratele de infectare și rezultatele la bărbați și femei pot depinde, de asemenea, de modul în care se transmite un virus, de vârsta persoanei și de factorii sociali și comportamentali.

De exemplu, se pare că femeile sunt mai predispuse să adopte comportamente de protecție, cum ar fi spălatul pe mâini, purtarea de măști sau evitarea spațiilor interioare aglomerate. De asemenea, femeile sunt mai predispuse să solicite asistență medicală atunci când sunt bolnave", a spus profesorul. Unele dovezi sugerează că bărbații nu raportează simptomele în mod exagerat și pot avea nevoie de mai mult timp pentru a elimina o infecție. Prin urmare, este posibil ca gripa bărbătească să fie mai dură pentru ei decât pentru femeile răcite, transmite profesorul.

loading...
PUTETI CITI SI...