Boala misterioasă pe care o au aproximativ 1-2% dintre oameni: ochii lor arată precum o galaxie

Postat la: 26.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Boala misterioasă pe care o au aproximativ 1-2% dintre oameni: ochii lor arată precum o galaxie

O boală comună a ochilor, numită hialoză asteroidală, poate face ca ochii unei persoane să pară să conțină un cer înstelat, dar de fapt nu se văd corpuri cerești plutitoare. În schimb, ceilalți văd mici pete de lumină care strălucesc în ochi pe un fundal întunecat.

Această afecțiune misterioasă afectează mai ales persoanele în vârstă, dar legătura sa cu starea generală de sănătate nu este bine înțeleasă. Se pare că se întâmplă la aproximativ 1-2% dintre oameni și apare și la câini.

Boala este de obicei inofensivă și nu provoacă probleme de vedere, dar poate face dificilă diagnosticarea altor afecțiuni oculare. Aspectul înstelat al ochiului este cauzat de acumularea de materiale, adesea calciu, în lichidul gelatinos al ochiului numit umor vitros.

Acest material se poate acumula din cauza vârstei și a altor factori, ducând la apariția petelor luminoase atunci când este privit din afara ochiului. Afecțiunea nu este legată în mod clar de alte probleme de sănătate, deși unii experți sugerează că ar putea împărtăși factori de risc similari cu bolile metabolice și cardiace.

Cercetătorii analizează dacă examinarea ochilor ar putea dezvălui markeri ai îmbătrânirii, ai declinului mental sau ai altor rezultate în materie de sănătate, scrie incredibilia.ro.

În timp ce există încă dezbateri și cercetări în curs de desfășurare cu privire la hialoza asteroidală, sunt necesare mai multe studii clinice pentru a ne îmbunătăți înțelegerea acestei afecțiuni oculare.

loading...
PUTETI CITI SI...