Boala care se manifestă prin dureri în tot corpul și nimeni nu te crede

Postat la: 20.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Boala care se manifestă prin dureri în tot corpul și nimeni nu te crede

Boala care se manifestă prin dureri în tot corpul și nimeni nu te crede. În cele mai multe cazuri, este o durere surdă, apăsătoare, explică pentru DV Dr. Gerhard Müller-Schwefe din Göppingen.

„Durerea durează adesea zile întregi. Pacienții au atacuri persistente de intensitate și localizare diferite. Ei descriu că uneori îi doare într-un loc, iar alteori îi doare în alt loc. Din acest motiv, de multe ori ceilalți nu îi iau în serios".

Boala care se manifestă prin dureri în tot corpul și nimeni nu te crede - Fibromialgie
Uneori există o cauză imediată care „deblochează" boala - adesea este vorba de operații minore sau de proceduri medicale de rutină care nu sunt în general asociate cu dureri severe. Cu toate acestea, ele pot fi începutul fibromialgiei.

În 1992, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat fibromialgia ca fiind o boală independentă. Acest lucru a contribuit la recunoașterea diagnosticului medical relevant și a devenit motivul pentru ca știința să se implice mai intens în cercetarea bolii.

Cu toate acestea, oamenii de știință încă nu știu exact cum apare aceasta. Nici analizele de sânge, nici ultrasunetele, tomografia computerizată sau examinările prin rezonanță nucleară nu oferă un răspuns definitiv.

Una dintre metodele de cercetare se bazează pe așa-numitele puncte de declanșare. Aceasta examinează 18 puncte de pe corp pentru sensibilitate crescută, iar dacă există o reacție dureroasă în 11 dintre ele, acest lucru indică, de obicei, prezența fibromialgiei.

Dacă durerea durează cel puțin trei luni, localizându-se în toate părțile posibile ale corpului - acestea sunt din nou semne de fibromialgie.

Cu toate acestea, și alte plângeri pot mărturisi boala - de exemplu, oboseala cronică, chiar și după un somn lung, care nu duce la recuperarea organismului. De asemenea, depresii, dureri de cap și stări de anxietate.

În cazul fibromialgiei, mecanismul de control al durerii este perturbat, spune Müller-Schweffe.

„De la naștere avem sisteme diferite de control al durerii, care sunt active în mod diferit la diferite persoane. Semnalele circulă de la creier la măduva spinării și controlează senzația de durere. La pacienții cu fibromialgie, aceste conexiuni sunt adesea perturbate, ceea ce se poate datora stilului lor de viață".

În rândul persoanelor care suferă de fibromialgie, predomină femeile. Deoarece poveștile lor de viață sunt adesea similare, spune psihologul Catherine Bernardi.

„Pacientele de sex feminin sunt adesea suprasolicitate pentru că au prea multe obligații. De la o anumită vârstă încolo, corpul lor începe să cedeze. Există, de exemplu, multe femei afectate în rândul celor care îngrijesc persoane în vârstă".

Experiențele traumatice, cum ar fi accidentele sau stresul emoțional sever, pot duce, de asemenea, la fibromialgie. „Abuzul sau stresul excesiv se numără adesea printre cauze. La un moment dat, toate acestea pot exploda - cel mai adesea după vârsta de 40 de ani", explică Müller-Schweffe.

Nu există un tratament pentru fibromialgie - doar diferitele simptome pot fi ameliorate. Medicamentele precum ibuprofenul sau paracetamolul nu reprezintă însă o soluție, subliniază Müller-Schweffe.

„Oricine încearcă să trateze fibromialgia cu analgezice sau injecții nu vede adevărata problemă. Cu toate acestea, unele produse psihofarmaceutice întăresc sistemul de control al durerii din organism. Cei afectați ar trebui să știe că acest sistem poate fi activat și prin psihoterapie", sfătuiește expertul.

Antidepresivele și așa-numitele ajută unele persoane afectate. anticonvulsivantele - slăbesc semnalele de durere din sistemul nervos. Acupunctura și exercițiile de respirație pot fi, de asemenea, utile.

„Yoga are, de asemenea, rezultate bune", spune psihologul Bernardi. Sfatul ei este de a pune în aplicare o terapie combinată care să includă managementul durerii, psihoterapia și activitatea fizică. „Dacă cei afectați fac exerciții fizice în mod regulat și iau antidepresive în mod regulat, este posibil să își gestioneze problemele și să mențină o bună calitate a vieții."

Pentru a înțelege mai bine boala, poate fi util să țineți un jurnal al durerii sau să participați la grupuri de autoajutorare în care se împărtășesc impresii și sfaturi. „Primul lucru pe care îl spun pacienților este: luați-vă în serios. Dacă cineva vă spune că vă imaginați totul și că acestea nu sunt dureri reale, asigurați-vă că vă ia în serios. Acesta este cel mai important lucru", subliniază Müller-Schweffe.

loading...
PUTETI CITI SI...