S-au umflat, din nou, muşchii lui Topor

Postat la: 22.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

S-au umflat, din nou, muşchii lui Topor

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, un proiect guvernamental care prevede că Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) să aibă activităţi care ţin de securitate naţională, furnizarea de informaţii referitoare la un nor poluat, la accidente chimice, nucleare sau la fenomene meteo extreme, inundaţii, deşertificare.

Invitat la dezbaterea din plenul Camerei Deputaţilor, directorul Ion Sandu a avut o intervenţie desprinsă din plenarele CC al PCR. „ANM are capacitatea tehnică şi profesională să furnizeze autorităţilor naţionale informaţii privind deplasarea unui nor poluat în cazul unui accident chimic sau nuclear în orice punct din zona Balcanilor. Consider că ţine de securitate naţională să ştii unde duci populaţia. Doi, ANM are capacitatea să monitorizeze dacă în România se acţionează activ pentru modificarea vremii. Are capacitatea să furnizeze autorităţilor şi agricultorilor informaţii privind ce va urmă-deşertificare, fenomene meteo extreme, seceta extremă sau inundaţii" le-a spus deputaţilor Ion Sandu.

Afirmaţiile lui Sandu făcute ieri în Camera Deputaţilor sunt parcă trase la indigou după discursul propagandiştilor PCR care se întreceau în angajamente şi raportări fulminante către tovarăşul Nicolae Ceauşescu. „Consider că ţine de securitate naţională să ştii unde duci populaţia" şi „ ANM are capacitatea să monitorizeze dacă în România se acţionează activ pentru modificarea vremii", filozofa Ion Sandu. Adică, un mesaj clar, în limbaj de lemn şi mult bla, bla. Dacă Emil Bobu auzeaua vorbele lui Ion Sandu îi plenea inima de bucurie că are un urmaş aşa de destoinic şi erudit ca el! Ca atare, declaraţiile lui Ion Sandu trebuiesc privite cu reţinere, la fel ca şi prognozele alarmiste pe care le emite. Adică, se potrivesc ca nuca-n perete. Nu degeaba, Sandu este considerat de specialiştii din breaslă ca fiind un demn urmaş al celebrului meteorolog Nicolae Topor din anii 1960-1970.

Când Topor spunea că mâine va fi soare se întâmpla exact pe dos; şi invers. Şi în cei aproape 12 ani de când se află în fruntea ANM, Ion Sandu a demonstrat în repetate rânduri că este cel strălucit urmaş a lui Topor. De fapt, în ultimii zece ani, pentru Ion Sandu joaca de a prognozele a devenit o obişnuinţă întrucât avertizările emise de acesta sunt de cele mai multe ori fanteziste şi, ca atare, trebuiesc privite cu reticenţă, fiind, ulterior, contrazise de realitate. În toamna anului 2013, el ne-a anunţat că va fi o iarnă de vor crapă pietrele, iar de Crăciun mai aveam puţin şi făceam plajă pe Vârful Omu. Tot directorul din fruntea ANM este cel care în primăvara lui 2001 ne anunţa că a două zi vremea va fi frumoasă şi caldă, iar dimineaţă, bucureştenii s-au trezit că afară este frig şi ninge ca-n basme.

Ulterior, prin 2007, în timpul guvernării liberale, Ion Sandu şi-a bătut joc de premierul Călin Popescu Tăriceanu şi de preşedintele Traian Băsescu când a raportat că viiturile din zona Moldovei s-au datorat faptului că au tras cu rachete cei de la sistemul naţional antigrindină. Numai că cei de la antigrindină trăseseră cu rachete, dar... la trei ore după viitură şi la vreo 300 km de unde trecuse viitură. Peste vreo doi ani, el a recidivat, şi, la începutul lunii decembrie 2009, afirmă cu infatuare şi copleşit de importantă prestaţiei sale că "vom avea o iarnă blândă" iar "în luna ianuarie va fi neobişnuit de cald pentru această perioadă a anului", dar a fost un ger de au crăpat pietrele, apartamentele deveniseră congelatoare iar oamenii tremurau ca la Polul Nord.

Chiar dacă de multe din prognozele lui Sandu s-au nimerit ca nuca-n perete, el căzut în picioare, indiferent de cine a fost la guvernare, fie că a fost PNŢCD, PNL, PDL, UDMR sau PSD. Există şi o explicaţie pentru menţinerea lui Ion Sandu atâta timp în fruntea ANM: cineva trebuia să fluture în continuare stindardul celebrităţii lui Nicolae Topor şi Ion Sandu este cel mai indicat să ducă mai departe profeţiile lui Topor, fiind, de departe, cel mai conştiincios elev al său!

Ion Teleanu

loading...
PUTETI CITI SI...