România needucată

Postat la: 08.12.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

România needucată

Klaus Iohannis a ieșit în fața publicului românesc cu o declarație mai asortată ca de obicei cu scopul de a-și lansa campania electorală. Pentru asta a scos de la naftalină ceva din programul lui electoral din 2016. Speră să reediteze succesul de atunci folosind aceleași tehnici și subiecte. Nostalgic s-a intors la zilele de glorie. Între timp, Klaus Iohannis, deși instalat președinte la Cotroceni, nu a făcut nimic să-și pună în aplicare marețele lui idei despre educație.

Părea pînă zilele trecute că a uitat totul. Așa se face că sistemul de învățămînt și așa precar a decăzut și mai mult suferind de multe boli, mai ales de subfinanțare cronică. Guvernarea PSD&ALDE a stricat și ce mai era de stricat, fără ca Iohannis să intervină. Acum ne-a procopsit cu Ecaterina Andronescu, pe care zicea că nu o nominalizează. Ei bine, sus-numita a mai fost de trei ori ministru al educatiei și este unul din autorii importanti ai dezastrului din învățămîntul românesc.

România nu e la prima tentativă de a reforma învățămîntul. Fiecare președinte, începînd cu Ion Iliescu, a vorbit patetic despre invățămînt și nevoia de schimbare. Nu s-a intîmplat în 30 de ani mai nimic. Învățămîntul românessc în esență a rămas și după 89 in tiparele comuniste, puțin cosmetizat în anii 60-70 ai secolului XX. O încercare meritoasa este ceea din timpul lui Traian Băsescu care l-a pus pe Mircea Miclea în fruntea unei comisii care a produs un proiect interesant și relativ fezabil. S-a lovit insă de lisa de voință politică și de rezistenta masivă a sistemului, mai ales a profesorilor, care nu l-au dorit. A fost o buna șansă ratată de a schimba ceva.

Acum Klaus Iohannis ia tema din nou la frecat și tot cu mult iz electoral. Am ascultat zilele trecute o vorbărie împănată cu clișee, generalitati, truisme și enunțuri vagi. Unele idei sunt corecte, dar și ce dacă! Se remarcă lipsa de viziune și de adecvare la situația reală. Ca unul care am ieșit la pensie din invățămintul universitar, cred că știu unele lucruri și că le înțeleg. Aș putea sugera cîteva idei simple care ar schimba puțin starea de fapt din învățămînt. Nu sunt lucruri noi, dimpotrivă. 1/ 6% din buget, măsură obligatorie prevăzută de lege, dar uitată de toate guvernele cind se face bugetul 2/ dublarea salariilor profesorilor cum s-a votat in Parlament, lege neintrată în vigoare pină azi. 3/ dotarea școlilor (peste 4000) cu canalizare, curent electric, gaze, și certificat ISU - în urmatorii 3 ani.De aici aș începe.

Cred că aplicarea acestor măsuri deja hotărîte, dar nerespectate, ar da rezultate. Nu e nevoie de discursul auzit săptămîna asta la Cotroceni din gura profesorului de liceu Klaus Iohannis. E drept nu i-ar oferi o platformă electorală. Or, pentru el asta este miza (al doilea mandat) și nu reformarea învățămîntului, cum pretinde.

Stelian Tanase

loading...
PUTETI CITI SI...