Herr Daum și oferta din serai

Postat la: 23.02.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

 Herr Daum și oferta din serai

Vă spuneam săptămâna trecută că Dinamo e pe cale să rateze accederea în play-off, ceea ce devine tot mai clar, după ce, iată, Astra - cu care e în luptă directă- a reușit să învingă Viitorul lui Gică Hagi. Acesta mai păstrează acum doar un avantaj fragil în fața Stelei, după ce Reghe a învins oltenii, în deplasarea consumată la Tr. Severin.

Pentru dinamoviști, însă, soluția de aducere a lui Cosmin Contra, în locul Fălcosului, nu poate compensa penuria jucătorilor de valoare și nici handicapul pe care ar trebui să-l recupereze în răgazul pe care-l mai au la dispoziție. Mai ales că primul joc, cu Contra la timonă, era unul greu, la Botoșani, în deplasare! Mă uit însă în calendar și observ că până la meciul cu Danemarca, din preliminariile Cupei Mondiale - programat la Cluj, pe 26 martie - mai sunt doar cinci săptămâni și nu mă simt deloc confortabil. Știți bine că nu mă număr printre cei doi-trei susținători (din FRF!) ai lui Herr Daum și că purcoiul de bani pe care i-l dă federația presupune tocmai calificarea României la acel Turneu final. Or, la cum stăm la ora asta, suntem departe de adevăr, sentiment împărtășit evident și de selecționerul naționalei noastre, care ne pregătește periodic pentru epilogul subînțeles.

Ultima dată a făcut-o zilele trecute, într-un interviu acordat ziarului "Click", cu afirmații de tot râsul, la capătul cărora a plasat însă și o gogomănie de-a dreptul insultătoare la adresa fotbalului românesc. Cufundat într-o reverie tulbure, acest teuton de belle epoque se lansează într-o tiradă superfluă, dorindu-se glumeț și binevoitor, dar simțind vizibil că se apropie linia de sosire. Iată zicerea sa: "Am refuzat o ofertă de la o echipă de club, acum, cât am stat în Antalya. Era ceva incredibil, cu un salariu de multe milioane de euro net. Am spus "NU", pentru că mi-am dat cuvântul că rămân să mă ocup de naționala României. Nu m-au interesat banii, eu vreau să lucrez în continuare la acest proiect pe care l-am început. E un proces de dezvoltare și sunt convins că în perioada pe care o voi petrece aici voi face ca lucrurile să meargă înainte, să nu fie vorba de un regres, să nu ne întoarcem în Evul Mediu din punct de vedere fotbalistic!"

În prima parte a perorației, parcă e rupt din Walt Disney și nu poți să nu te strici de râs când auzi că, aflându-se dumnealui în cine-știe-ce serai din Antalya, la o narghilea și vreun masaj prostatic, au venit niște nepoți de sultani și i-au oferit "un salariu de multe milioane de euro". Și nu oricum, ci NET!!! La care dumnealui, Herr Daum, în loc de Ja, Ja!, a ținut-o cu Nein și Nein! După care, mai la vale, realizând că practică, totuși, o meserie cam nesigură și fiind atât de călătorit prin lume, a devenit conștient că fiecare zbor presupune nu doar decolarea, ci și aterizarea. Așa că a devenit dintr-o dată trist ca muzica lui Haendel, pentru că anticipa, nu-i așa, un destin complicat. Mă urmăriți?!

Până aici încă îl pot înțelege, dar când descrie viitorul fotbalului nostru ca o posibilă întoarcere în Evul Mediu, fie habar nu are de istoria soccerului românesc, fie l-au năpădit amintirile din frageda sa tinerețe! La noi, încă nu se juca fotbal în Evul Mediu, dar haiducia de tipul celei practicate astăzi de arcași gen Burleanu se solda cu spânzurătoarea. Zic asta pentru că sultanul de la federație tocmai ne-a precizat că se pricepe și la sportul ăsta, ca și la fotbal, afirmând: "Mereu trebuie să țintim mai sus, ca la tir cu arcul". Nici măcar Iancu Jianu, haiducul scăpat de ştreang sub Vodă Caragea, fanariotul, nu-și trimitea săgețile în sus!...

Horia Alexandrescu
Text preluat din România literară

loading...
PUTETI CITI SI...