Despre fanatismul politic si cat poate fi de periculos

Postat la: 18.07.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Despre fanatismul politic si cat poate fi de periculos

Ceea ce ma dezgusta cel mai mult, dar ma si revolta, este partizanatul politic irational. Iata, dupa 1990, am avut fanatici pro Ion Iliescu (care mai sunt si acum, dupa aproape 30 de ani si care vor muri asa); fanatici Vadim Tudor; fanatici Basescu; acum fanatici Iohannis; fanatici DNA si Kovesi; i-am lasat la urma pe taranistii fanatici, care formeaza o categorie aparte.

Mecanismele motivationale ale acestora sunt asemanatoare. Pentru ei nu exista nicio limita pusa de ratiune aderarii lor la un curent sau altul. Pentru ei nu exista de fapt binele public, ci numai "dreptatea lor", cu orice risc, chiar daca binele public este sacrificat, distrus, compromis. Astfel s-a inradacinat la noi societatea urii si prostiei, alimentata de toate angrenajele institutionale si politice. Politicienii de aici isi extrag voturile, alimentand acestea. Impotriva urii nu putem face nimic. Putem, oare, impotriva prostiei? Putem explica acestor armate de zombi ca, de fapt, acest mecanism face rau tuturor, inclusiv lor, transformandu-i din oameni liberi in victime perpetue? Ca nimeni nu poate castiga din acest macel al urii si prostiei? Nu cred, dar putem incerca. Cum? Prin forta ratiunii.

Iata, un exemplu simplu: basistii au sustinut-o pe Kovesi la inceput pentru ca ea era creatia lui Basescu (nimeni nu stia cine e Kovesi), Basescu aducandu-i la fanatism; dupa caderea lui Basescu de la putere, acesta a denuntat-o pe Kovesi ca pe o mare criminala, dar degeaba, basistii fusesera contaminati, iar Basescu nemaifiind la putere, a cazut el in favoarea lui Kovesi, care primise protectia noului potentat - Iohannis, ajutat de aceleasi mecanisme care au creat si basismul. (Ca o precizare, pt. ca stiu sigur ca vor fi comentarii aici, eu n-am fost niciodata basist: n-am participat nici la crearea sistemului mafiot, n-am fost nici la guvernare cu el; au existat intelegeri politice, cum in cazul referendumului pentru demitere unde, cred si azi, actiunile USL au depasit cadrul constitutional etc.).

Taranistii fanatici au alta motivatie: in cele mai multe cazuri este vorba despre persoane venite din familii de detinuti politici. Este, in parte, o justificare. Dar acest argument excede ratiunii politice. Transformati intr-o secta, au adus partidul exact la procentul supravietuitorilor detinutilor politici si o parte a urmasilor lor, ingustand bazinul electoral pana intr-acolo: PNTCD este partidul detinutilor politici imi spunea mie Ion Diaconescu. Pai daca este asa, inseamna ca altii nu mai aveau ce cauta si nici sa-l voteze. PNTCD trebuie sa redevina partidul cauzelor lui originare, principiilor constitutive, al tarii, iar nu al unui grup de persoane, indiferent cine ar fi. Cei care s-au jertfit, s-au jertfit pentru o cauza. Nu putem confunda cauza cu persoanele fara a deveni absurzi. Si tocmai din respect pentru cei care s-au jertfit, trebuie sa ducem mai departe ideile lor, cauzele pentru care au luptat, iar nu sa-i transformam chiar pe ei in fetisuri, justificare pentru propriile noastre neputinte!

Aurelian Pavelescu

loading...
PUTETI CITI SI...