Vaccinul Johnson & Johnson: Efecte adverse, tromboze și posibilitatea rapelului. Serul vine in Romania saptamana viitoare

Postat la: 10.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Vaccinul Johnson & Johnson: Efecte adverse, tromboze și posibilitatea rapelului. Serul vine in Romania saptamana viitoare

Vaccinul anti-Covid american al Johnson & Johnson, care va intra si in Romania in campania de imunizare saptamana viitoare, face obiectul unei anchete efectuate de Agenția Europeană a Medicamentului în cazuri de cheaguri de sânge.

1. Cât de eficient?

Eficacitatea sa a fost testată în studii clinice pe aproximativ 40.000 de persoane cu vârsta de 18 ani sau mai mult în mai multe țări, inclusiv în Statele Unite, Mexic, Brazilia și Africa de Sud. Aproximativ jumătate au primit vaccinul, cealaltă jumătate au primit un placebo, iar cele două grupuri au fost comparate. Vaccinul s-a dovedit a fi 85% eficient în prevenirea formelor severe de Covid-19, ceea ce este crucial deoarece previne internările și decesele. Nicio persoană vaccinată nu a murit din cauza Covid-19 în timpul studiilor, comparativ cu șapte decese din grupul placebo.

Vaccinul a fost, de asemenea, 66% eficient în prevenirea formelor moderate până la severe ale bolii. O rată care reunește diferite realități între țări: de la 72% în Statele Unite, la 64% în Africa de Sud, unde o variantă (B.1.351) era deja majoritară la momentul studiului clinic, potrivit date analizate de Agenția SUA pentru Medicamente. Rezultatul de 66% nu poate fi comparat pe deplin cu eficacitatea de aproximativ 95% afișată de vaccinurile Pfizer și Moderna, avertizează experții. Într-adevăr, studiile clinice ale ultimelor două au fost efectuate atunci când variantele, în special varianta sud-africană, nu erau încă răspândite.

2. Convenabil

Vaccinul are mai multe avantaje logistice. Necesită o singură injecție, spre deosebire de vaccinurile de la Pfizer / BioNTech, Moderna sau AstraZeneca, care se administrează în două doze distanțate la câteva săptămâni. În plus, poate fi păstrat timp de 3 luni la temperatura standard a frigiderului, făcându-l ușor de distribuit.

3. Ce efecte secundare are?

Cele mai frecvente efecte secundare observate în studiile clinice au fost durerea la locul injectării, cefaleea, oboseala și durerea musculară. Laboratorul american a raportat la sfârșitul lunii februarie cel puțin un caz de anafilaxie - o reacție alergică gravă - în Africa de Sud. Astfel de reacții, deși foarte rare, au fost cauzate și de injecțiile cu vaccinuri Moderna și Pfizer. În Statele Unite, Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), principala agenție federală de sănătate publică a țării, recomandă persoanelor care au avut deja reacții alergice severe să nu ia vaccinul. Agenția Europeană pentru Medicamente a declarat că comitetul său de siguranță a „lansat un studiu„ destinat "evaluării informațiilor privind incidentele tromboembolice„ referitoare la persoanele care au primit vaccinul de la laboratorul Johnson & Johnson.

4. Ce tehnologie?

Vaccinul Johnson & Johnson este un vaccin „vector viral". Folosește ca purtător un alt virus cu virulentă scăzută, transformat pentru a adăuga instrucțiuni genetice de la o parte a virusului responsabil pentru Covid-19. Odată ajuns în celule, se produce o proteină tipică SARS-CoV-2, educând sistemul imunitar să o recunoască.

5. Teste suplimentare

Compania farmaceutică a anunțat că studiază efectul a două doze, în locul uneia singure, asupra protecției imune. Unii oameni de știință și-au exprimat rezervele cu privire la efectul acestei doze suplimentare, datorită tehnicii utilizate pentru acest vaccin: sistemul imunitar ar putea recunoaște virusul „vehicul" slab virulent injectat a doua oară și l-ar putea elimina imediat. „J&J" a început, de asemenea, studii la adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

loading...
PUTETI CITI SI...