S-a dat alarma la Copenhaga după o discuție telefonică între prim-ministrul danez și Trump despre Groenlanda

Postat la: 16.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

s-a dat alarma la Copenhaga după o discuție telefonică între prim-ministrul danez și Trump despre Groenlanda

Directorul executiv al Novo Nordisk și conducătorii altor companii mari din Danemarca sunt așteptați să discute joi cu premierul Mette Frederiksen despre pregătirile pentru un posibil conflict comercial cu Statele Unite din cauza Groenlandei.

Frederiksen i-a convocat pe liderii mediului de afaceri după ce a discutat miercuri cu președintele ales al SUA, Donald Trump, care săptămâna trecută a refuzat să excludă posibilitatea unor acțiuni militare sau economice pentru a prelua controlul asupra Groenlandei, un teritoriu danez pe care liderul republican îl consideră esențial pentru securitatea economică și militară a SUA.

Frederiksen a explicat într-o conferință de presă că Trump nu a retras amenințările privind constrângerea economică a Danemarcei în timpul conversației telefonice pe care a avut-o cu el.

„S-a sugerat din partea americană că, din păcate, poate apărea o situație în care lucrăm mai puțin împreună decât o facem astăzi, în domeniul economic. Nu este ceva care să recomandăm cuiva", a mai spus Mette Frederiksen, citată de Politiken, cel mai mare ziar danez.

„Nu dorim niciun fel de conflict cu americanii în domeniul comerțului, dar, desigur, lucrăm împreună cu companiile, cu organizațiile de afaceri și cu colegii noștri europeni", a spus ea.

Biroul premierului danez a declarat că Mette Frederiksen și Donald Trump au vorbit la telefon timp de 45 de minute miercuri. „Nu există nicio îndoială că există un mare interes în Groenlanda și în împrejurimi", a declarat ea după aceea pentru TV 2 News.

Trump a afirmat anterior că este o „necesitate absolută" ca Statele Unite să preia controlul asupra vastei insule arctice, un teritoriu autonom al Danemarcei, și a sugerat că va impune taxe vamale usturătoare asupra Danemarcei dacă aceasta va refuza oferta sa de cumpărare.

Frederiksen a relatat că i-a spus lui Trump, în conversația telefonică de 45 de minute de miercuri, că Groenlanda are dreptul să decidă asupra propriului viitor și că Danemarca este dispusă să facă mai multe pentru a consolida securitatea în Arctica.

De asemenea, ea a subliniat că firmele daneze contribuie la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă în Statele Unite și că Uniunea Europeană și SUA au un interes comun în creșterea comerțului.

Directorul executiv al Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jorgensen, va participa la întâlnire, a anunțat compania joi. Novo Nordisk este de departe cea mai mare companie din Danemarca și a doua cea mai mare din Europa, raportat la capitalizarea de pe bursă.

În primele nouă luni ale anului 2024, vânzările Novo Nordisk în SUA s-au ridicat la 115 miliarde de coroane daneze (15,86 miliarde de dolari), dintre care 31,1 miliarde au fost aduse de medicamentul anti-obezitate Wegovy.

Alexander Lacik, directorul executiv al producătorului de bijuterii Pandora, și Niels Christiansen, directorul executiv al producătorului de jucării Lego, vor participa, au declarat cele două companii. Carlsberg a anunțat că și directorul său executiv, Jacob Aarup-Andersen, va fi prezent.

Directorii producătorului de turbine eoliene Vestas și ai Orsted, cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene offshore din lume, vor participa, de asemenea, au precizat cele două companii.

Grupul de transport maritim Maersk a anunțat în schimb că directorii săi nu vor participa deoarece sunt în deplasare.

„Este important să avem un dialog bun și constructiv cu comunitatea de afaceri daneză. Într-o perioadă de tensiuni geopolitice, trebuie să căutăm dialogul și cooperarea", a declarat ministrul danez al Comerțului și Industriei, Morten Bodskov, într-un comunicat.

Ministerul său a refuzat să ofere detalii despre ora întâlnirii sau despre lista șefilor de companii invitați.

După conversația lui Frederiksen cu Trump, ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen a convocat, de asemenea, membrii comisiei de politică externă la o întâlnire joi.

Donald Trump urmează să fie învestit oficial ca al 47-lea președinte al SUA luni, 20 ianuarie.

loading...
PUTETI CITI SI...