Terapia pentru efectele pe termen lung ale infecției COVID-19, aspru criticată

Postat la: 21.12.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Terapia pentru efectele pe termen lung ale infecției COVID-19, aspru criticată

Recentul Ghid medical pentru tratarea efectelor pe termen lung ale infecției COVID-19, lansat de cele mai importante instituții britanice, Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE), Rețeaua Scottish Intercollegiate Guidelines Network (SIGN) și Colegiul Regal al Medicilor generaliști, este aspru criticat.

"Suntem dezamăgiți că liniile directoare ale acestui GHID nu abordează în mod concret varietatea de simptome, asociate COVID - 19, după negativarea pacienților", scrie editorialiștii celei mai vechi publicații medicale din Marea Britanie. Pacienții cu simptome ușoare, medii și severe, pot avea probleme de sănătate pe termen lung. Acest document oferă informații cu privire la problemele de sănătate raportate în cazurile de COVID-19 acute, precum și îndrumări pentru profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la modul în care se recomandă recuperarea pacienților cu COVID-19, mai scriu oficialii englezi.

Ultimele cercetări au descoperit că 1 din 5 persoane cu COVID-19 dezvoltă simptome pe termen lung. Aproximativ 186.000 de persoane se confruntă cu probleme de sănătate timp de până la 12 săptămâni, potrivit Oficiului pentru Statistică Națională din Marea Britanie. ONS a estimat că 9,9% dintre persoanele care au avut COVID-19 au rămas simptomatice și după 12 săptămâni. Dintr-o altă perspectivă, jurnaliștii medicali mai critică lipsa vreunei mențiuni legate de ascunderea virusului în organism, răspunsul imun sau autoimunitatea.

Ghidul introduce noi definiții și un nomenclator pentru diferite faze ale COVID-19, fără nicio rațiune clară, definind:

- COVID-19 acut (când există semne și simptome ale COVID-19 timp de până la 4 săptămâni),
- Infecție simptomatică în desfășurare cu COVID-19 (semne și simptome ale COVID-19 de la 4 la 12 săptămâni)
- Sindromul post-COVID-19 (semne și simptome care se dezvoltă în timpul sau după o infecție și persistă mai mult de trei luni.

Specialiștii sunt nemulțumiți de grupurile de referință și cele de control, ale cercetării, cu precizarea că rezultatele preliminare, de la 201 pacienți din ultimul studiu prospectiv, sugerează că până la 66% dintre persoanele cu COVID pe termen lung au în proporție de 25% organele afectate, dar nu dau direcții terapeutice pentru a nu se mai face greșeli de tratament.

Din ghid, publicația extrage principalele efecte ale bolii COVID-19 pe termen lung:

- Miocardită sau pericardită
- Angina microvasculară
- Aritmii cardiace, inclusiv tremur atrial și fibrilație atrială
- tahicardie ortostatică posturală
- Sindrom de activare a celulelor mastocitare
- Boală pulmonară interstițială
- Embolie pulmonară sau tromboză venoasă cerebrală
- Mielopatie, neuropatie și tulburări neurocognitive
- Insuficiență renală
- Diabet și tiroidită cu debut nou
- Hepatită și enzime hepatice anormale
- Alergii și șocuri anafilactice noi apărute
- Disfonie

loading...
PUTETI CITI SI...