"Tableta magică" împotriva COVID-19. Care sunt cele mai promiţătoare tratamente si medicamente disponibile în România

Postat la: 12.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

După ce au apărut vaccinurile anti-COVID-19 industria pharma se va concentra pe dezvoltarea unui tratament eficient, "o tabletă magică”, ce ne-ar putea vindeca de noul coronavirus. Două dintre cele mai promiţătoare tratamente se folosesc şi în România.

Lumea are acum vaccinuri care pot preveni majoritatea cazurilor de Covid-19 şi chiar medicamente care pot ajuta la cele mai grave simptome ale bolii. Acum are nevoie de un Tamiflu pentru SARS-CoV-2, se arată în presa medicală americană. "Tabletă magică" ar fi o pastilă perfect calibrată pentru a viza SARS-CoV-2, cu efecte secundare tolerabile şi un preţ scăzut. În plus, pastila ar funcţiona la fel de bine ca acele tratamente cu anticorpi care necesită o perfuzie intravenoasă de o oră, dar ar putea fi împachetată într-o cutie pe care pacienţii o pot lua acasă şi şi-o pot administra singuri.

Unele medicamente au ajuns să fie eşecuri în tratamentul Covid-19, cum ar fi hidroxiclorochina, medicament împotriva malariei, iar altele au fost succese neaşteptate, cum ar fi dexametazona, steroidul care salvează vieţile pacienţilor infectaţi. Printre alte variante, s-a numărat remdesivirul, un antiviral intravenos care s-a dovedit a reduce modest durata spitalizării la pacienţii cu Covid-19. De asemenea, tratamentele cu anticorpi au ajutat la menţinerea pacienţilor cu risc ridicat în afara spitalului.

Totuşi, încă lipseşte o pastilă extrem de eficientă care poate fi administrată imediat după diagnostic şi care să omoare virusul. În acest moment, sunt testate cel puţin 6-7 tipuri de tratamente aflate în fază finală de testare clinică. Printre acestea se numără molnupiravir, AT-527 sau PF-07321332, tratamente care au ajuns în studii clinice de ultimă etapă.

Dezvoltarea unui medicament de la zero nu e un proces foarte simplu, poate dura şi 10 ani în anumite situaţii. Aici însă nu vorbim despre dezvoltarea unui medicament de la zero, ci de reconvertirea unor medicamente - care au fost folosite pentru alte boli sau variante ale unor medicamente existente cu mici modificări moleculare care să le facă mai eficiente şi mai sigure se află în diverse faze de cercetare. Focusul laboratoarelor a fost pus pe vaccin, iar tratamentul a fost pus în plan secund.

Sunt cel puţin șase preparate reconvertite care sunt în studii clinice de ultimă etapă. Rămâne de văzut dacă în urma datelor furnizate de producători agenţiile de reglementare le vor aproba şi cât va dura. Japonia este cea mai avansată cu Favipiravirul, care este un medicament reconvertit ce era folosit pentru gripă şi este acum inclus în protocolul anti-Sars Cov-2. Favipiravirul, care va fi, în curând împachetat şi în România, este cel mai bun exemplu de reconvertire. Pe aceeaşi compoziţie de bază, o serie de molecule au fost modificate şi sunt acum realizate 6-7 studii clinice pentru a-i stabili eficienţa.

Cea mai eficientă strategie a fost utilizarea dozei foarte ridicate de corticoizi, dexametazona fiind cel mai bun exemplu, pentru că acţionează pe un mecanism de producere a bolii, mecanism etiologic, care merge pe distrugerea agentului patogen similar cu antibioticele. Nu există încă un medicament care să să distrugă virusul şi să fie dovezi clare în acest sens. Fie sunt medicamente care reduc capacitatea de a se multiplica a virusului, dar trebuie luate chiar de la început. Fie sunt medicamente care se iau în spital pentru a reduce severitatea bolii şi a reduce durata de spitalizare.

Țări care acoperă 33% din populaţia globului au adoptat Invermectina ca tratament anti-COVID, care este un medicament antiparazitar ce a dovedit în studii clinice că are şi efect anti-Sars-Covs-2, însă Agenţia Europeană a Medicamentului şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii cer studii şi date suplimentare. Fără să fie "glonţul de argint", utilizarea Favipiravir şi Umifenovir fie au redus severitatea bolii, fie pacienţii au ieşit mai repede din spital şi s-au însănătoşit. Sunt discuţii ca Favipiravirul, care se foloseşte în cazurile uşoare şi moderate, să fie disponibil, în viitor, şi în farmacii.

loading...
PUTETI CITI SI...