Supraveghere ilegală în masă: Peste trei miliarde de imagini de fețe, găsite într-o bază de date

Postat la: 04.02.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Supraveghere ilegală în masă: Peste trei miliarde de imagini de fețe, găsite într-o bază de date

Societatea americană Clearview AI, care a creat o tehnologie controversată de recunoaştere facială, a realizat în Canada o "supraveghere în masă" ilegală, potrivit unui raport de anchetă publicat de către Comisariatul canadian însărcinat cu protecţia vieţi private, relatează AFP.

"Această anchetă (...) conchide că întreprinderea, cu sediul la New York, a încălcat legislaţia din provincii şi federală privind protecţia informaţiilor personale", anunţă într-un comunicat comisariatul. "Aceste practici ale Clearview reprezintă o supraveghere în masă, un lucru ilegal", subliniază comisarul însărcinat cu protecţia vieţii private în Canada, Daniel Therrien. În raport se arată că întreprinderea americană a înfiinţat o bază de date cu "peste trei miliarde de imagini de feţe", inclusiv ale unui mare număr de canadieni şi copii.

Poliţia canadiană a avut acces la aceste imagini, dar şi organizaţii din sectorul privat, fără consimţământul persoanelor din imagini, se deplânge în raport. Jandarmeria Regală din Canada (GRC) a recunoscut faptul că a folosit timp de mai multe luni această tehnică, ce poate ajuta la căutarea unor necunoscuţi, în cadrul unor anchete cu privire la cazuri de exploatare sexuală a unor copii pe Internet. Ea a încetat să mai recugă la această bază de date vara trecută.

Autorii raportului recomandă întreprinderii să pună capăt acestei colectări de date, să înceteze să-şi mai ofere dispozitivul clienţilor din Canada şi să şteargă imaginile pe are le-a cules, pentru a intra astfel în legalitate - ceea ce Clearview refuză să facă. "Clearview a declarat că activităţile sale nu au adus un prejudiciu persoanelor" şi că, din contră, datele pot ajuta la soluţionaea unor anchete, se arată în raport. Întreprinderea a anunţat însă că s-a retras de pe piaţa canadiană în cursul anchetei, lansate în februarie 2020.

Autoritatea canadiană de reglementare a deschis această anchetă în urma difuzării mai multor reportaje "care au ridicat întrebări şi au provocat îngrijorare" cu privire la folosirea datelor personale fără consimţământ. Vara trecută, autorităţile de reglementare britanică şi australiană însărcinate cu protecţia datelor au anunţat deschiderea unei invvestigaţii comune similare. Această investigaţie viza practica "web scraping", folosită de către întreprindere. Este vorba despre extragerea automată a unor informaţii de pe un site de Internet, fără acordul proprietarilor acestuuia.

În Franţa o plângere a fost depusă la CNIL, în iulie 2020, de către Zoé Vilain, însărcinată cu probleme privind viaţa privată la start-up-ul. francez Jumbo Privacy, care propune soluţii în vederea unui control mai bun al datelor personale. Zoé Vilain cerea să cunoască "amploarea datelor colectate de Clearview AI". Potrivit Jumbo Privacy, "Clearview s-a dovedit extrem de puţin cooperantă în demersul nostru, în vederea exercitării drepturtilor legale ale lui Zoé". După patru luni de discuţii, Clearview a trimis trei fotografii ale lui Zoé Vilain, dintre care una nu o reprezenta. "Acest lucru arată că ei au problemă în a răspunde RGPD", declara ea. "Iar dacă au fotografiicu mine, atunci pot avea fotografii cu toată lumea din Uniunea Europeană", avertiza ea.

loading...
PUTETI CITI SI...