Siteul trolilor ruși care opera din România a fost închis. Postacii vizau alegerile americane

Postat la: 29.09.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Siteul trolilor ruși care opera din România a fost închis. Postacii vizau alegerile americane

Peace Data, site-ul care a fost interzis de Facebook și Twitter pentru că încerca să influențeze alegerile americane de la 3 noiembrie, a anunțat că și-a închis activitatea.

Siteul opera din România, potrivit anunțului Facebook, și era conectat la Internet Research Agency (IRA), o fermă de troli din Rusia care a încercat influențarea alegerilor americane și în 2016, a celor europarlamentare din 2019. IRA, înființată în 2013, are legături strânse cu Vladimir Putin, aici lucrează oameni din serviciile secrete de la Moscova, fiind finanțată de oligarhul rus Evgheni Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin", pentru că organizează mesele festive de la întâlnirile oficiale ale liderului de la Kremlin. Prigojin se pare că este și finanțatorul armatei de mercenari Wagner, care este implicată în conflicte din mai multe țări, printre ele fiind state africane, Siria și, mai nou, Belarus.

Peace Data se prezenta ca fiind o organizație media globală, care promovează valorile stângii progresiste și luptă împotriva inechităților sociale și a marilor averi (așa-numiții reprezentanți ai categoriei „1%", cei mai bogați oameni ai lumii). Jurnaliștii de la Daily Beast au arătat că site-ul de propagandă rusească funcționa în România ca „o organizație non-profit", scrie europalibera.org

Rețeta după care a funcționat Peace Data în România cuprinde și angajarea unor persoane care au contactat jurnaliștii americani. Trei nume românești au apărut în „afacerea Peace Data", despre care, potrivit informațiilor Europei Libere, se presupune că sunt fictive. Persoanele care au contactat jurnaliștii americani s-au recomandat ca fiind Ionatan Lupul, Alex Lăcustă și Albert Popescu. Pe numele lor au fost create conturi pe LinkedIn, Facebook, twitter și instagram, dezactivate între timp.

Ionatan Lupul se prezenta ca fiind liderul echipei de la Peace Data, cel care i-a abordat pe doi dintre jurnaliștii americani care au scris articole pe site. Colin Munro Wood a povestit pentru New York Times, că a fost contactat de Lupul prin email, iar când a fost deconspirată de către Facebook operațiunea de manipulare, Lupul ar fi spus că „este imposibil în realitatea momentului să existe media independentă".

Alex Lăcusta și Albert Popescu au apărut în descrierea unui alt jurnalist american, Jack Delaney, care a explicat pentru The Guardian, că l-a frapat, spre sfârșitul lunii iulie, că ambii aveau conturi recente pe twitter și că pozele lor de profil erau asemănătoare. Cei doi, ca și așa-numitul Lupul (un nume neobișnuit în România prin articulare augumentativă) se prezentau ca editori ai site-ului, propuneau unghiuri de abordare a subiectelor și negociau prețul cu care urma să le fie plătite articolele. Se pare că erau atrași cu sume între 200 și 250$ pentru un material de opinie, iar în conturile lor ajungeau sume mai mici - 100$, dar plătite rapid.

Nicolae Țîbrigan, de la LARICS (Laboratorul de analiză a războiului informațional și comunicare strategică) este de părere că „este puțin probabil ca numele românești care au apărut la Peace Data să fie reale". Analistul spune că trebuie expusă rețeaua pentru a înțelege mecanismul după care a lucrat și că este de datoria instituțiilor statului să-i identifice. „Intuiesc că au acționat în necunoștință de cauză. S-ar putea să aflăm că, în cazul în care se dovedește că erau români, au fost păcăliți sau plătiți, lumea este plină de idioți utili", a spus Țîbrigan, contactat de Radio Europa Liberă. El atrage atenția că propaganda rusească prinde tot mai mult teren în România, iar în viitor este probabil să crească influența ei, în condițiile în care sondaje recente au arătat că românii sunt vulnerabili în fața teoriilor conspiraționiste.

Jack Delaney este unul dintre jurnaliștii americani care au scris pentru Peace Data. Se declară, pe site-ul său de freelancer, ca membru înregistrat al DSA (Democratic Socialists of America) - cea mai mare organizație socialistă care funcționează în SUA, cu peste 70.000 de membri, care are doi reprezentanți aleși în Camera Reprezentanților, Alexandria Ocasio-Cortez și Rashida Tlaib, asociate Partidului Democrat. La alegerile prezidențiale de anul acesta susțin tandemul Joe Biden și Kamala Harris, însă în timpul alegerilor preliminare ale Partidului Democrat l-au susținut pe Bernie Sanders, mai specifica sursa citata.

loading...
PUTETI CITI SI...