Simptomele "brain fog" pe care le au unii pacienți de COVID explicate de neurochirurgul Ciurea

Postat la: 14.10.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Simptomele

Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea explică simptomele "ceții" din creier - durere de cap, amețeală, lipsa coerenței verbale, confuzia, dificultățile de concentrare - care apar la unii pacienți de COVID-19 ca sechele. Acesta spune că sistemul nervos nu trebuie forțat cu medicamente sau stimulente când apar simptomele neurologice specifice după o îmbolnăvire și un tratament dur.

"În ce constau? O durere de cap, ca o presiune asupra capului, exact în vertex câteva zile. Nu seamănă cu migrena. Migrena e un atac de durere de cap, cefalee și dispare. Aici se menține ca o apăsare, amețeli, nu-și găsește cuvintele, deci centrii vorbirii sunt afectați, memoria, pierderi de memorie, se produce o ceață în creier, o înmâlire a creierului. Au găsit un termen: «brain fog» (n.r. - ceață a creierului). Sistemul nervos, creierul, se află în ceață. Nu ține o zi, două, ci asta e partea de după. Discutăm de sechele. Nu se resetează creierul, încearcă să funcționeze, apare și în stres, apare și după antibiotice date în doze mari, apare și după boli autoimune, apare și după tratamente cu chimioterapeuticele din cancer, arată o dereglare a funcțiilor cerebrale.

Soluția e somnul, starea de odihnă totală, să închidem televizorul, în liniște, să ne revenim, încet, culcat devreme, trezit odată cu cântatul cocoșilor, multă apă, fără tării sau alte lucruri, mâncare ușoară, fără cea grea, e dărâmătoare. Deci, o liniște generală. Foarte mulți dintre pacienții pe care îi văd suferă de insomnii rebele și recurg la tot felul de medicamente care dau dependență. Acest sindrom a apărut ca și sechelă la pacienții cu COVID și s-a dovedit influența lor. Totul e să ieșim din aceasta, să ne ducem înspre zona curată. COVID a afectat structurile crebrale, mai ales sinapsele unei celule, este tot organismul afectat.", afirma neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea.

loading...
PUTETI CITI SI...