Se moare pe capete de COVID in Romania. Medicii au spus adevarul, de ce avem atat de multe decese

Postat la: 14.10.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Se moare pe capete de COVID in Romania. Medicii au spus adevarul, de ce avem atat de multe decese

România este a opta ţară in UE ca număr total de cazuri de COVID-19 diagnosticate până în prezent şi a noua ca număr total de decese, spun datele Centrului European de Prevenţie şi Control al Bolilor- ECDC.

În România, în ultimele două săptămâni, mortalitatea per capita a fost de 3,6 decese la 100.000 de locuitori -cea mai mare din Europa, atinsă doar de noi şi de spanioli - unde sunt însă aproape de două ori mai multe cazuri de COVID-19 în aceeaşi perioadă. Potrivit aceloraşi date ECDC, olandezii au avut, în aceste 14 zile, un număr dublu de cazuri COVID-19 dar de 3 ori mai puţine decese COVID-19 per capita: 1,2 la suta de mii de locuitori.

Explicaţia poate fi că pacienţii ajung mai târziu la spital. Poate că nu sunt la fel de bine îngrijiţi, poate iau infecţii nosocomiale din spital. Avem şi o populaţie cu un număr mai mare de comorbidităţi, mai prost îngrijită. Suntem o ţară mai puţin civilizată. Şi atunci mortalitatea e mai mare pentru orice boală. Nu e o excepţie COVID-ul. Avem mortalitate mai mare la orice boală şi atunci de ce să facă excepţie COVID-ul?

Mortalitatea crescută în România, în al doilea val, are la bază mai mulţi factori, o parte datând cu mult dinaintea pandemiei, precum subfinanţarea cronică a sistemului medical. Este terenul pe care survine boala: o populaţie în vârstă, cu multe comorbidităţi, mai mult sau mai puţin tratate şi ţinute sub control. Sunt cu siguranţă şi infecţiile nosocomiale, care pot să apară pe parcursul evoluţiei unui pacient critic, intubat şi ventilat. O altă problemă ţine de faptul că mulţi bolnavi COVID-19 ajung la spital la mult timp după ce apar simptomele.

În România rata de fatalitate a cazurilor, potrivit datelor colectate de specialiştii Johns Hopkins, este, la momentul actual, 3,5%, ceea ce ne plasează pe locul 13 în Europa şi pe locul 34 în lume, de la începutul crizei. Această rată spune, practic, câte din diagnosticele de COVID-19 duc la decesul pacientului. Nu doar medicii, ci și Ministerul Sănătății este preocupat de faptul că România conduce clasamentul european al mortalităţii raportate la populaţie, în fapt un clasament al neputinței de a apăra viața propriilor cetățeni. Bătrânii noștri nu au mobilitatea și stilul de viață al celor din Italia sau Spania. Ai noștri s-au păzit în prima fază. Din păcate, acum a apărut "oboseala epidemiei" și oamenii nu se mai protejează în aceeași măsură, iar cei bătrâni ajung să fie obolul dureros de victime plătit de România pentru această epidemie.

Ministrul Nelu Tătaru a solicitat explicații în scris de la mai mulți specialiști. La finalul lui septembrie, a avut loc o conferință online cu 3.000 de participanți, medici care tratează COVID. Noi nu am avut un sistem de prevenţie, nu acum, când e vorba de COVID, e vorba de ani de zile: cum ne alimentăm, cum trăim, cum respirăm, cum ne mişcăm. Nu ne vaccinăm copiii - mai nou. Suntem consumatori pofticioşi de tot ce înseamnă tutun, alcool, alimentaţie proastă. Şi lucrurile astea sapă organismul, îi scad rezistenţa.

loading...
PUTETI CITI SI...