Salvamontiştii au devenit taximetrişti de lux pentru turiştii care vor să coboare cu snowmobilul din vârf de munte

Postat la: 25.12.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Salvamontiştii au devenit taximetrişti de lux pentru turiştii care vor să coboare cu snowmobilul din vârf de munte

Echipele de salvatori montani din Sinaia au la dispoziţie două snowmobile cu ajutorul cărora intervin în cazurile de urgenţă, accidentări grave pe pârtii sau turişti aflaţi la nevoie pe unul dintre traseele montane răase deschise.

De când s-au deschis pârtiile de la Cota 2.000 din Sinaia, snowmobilele au fost transformate în taxiuri care răspund la comenzile celor care refuză să fie pe peronul gondolei la ora 16.30, atunci când este programat ultimul transport.

"Nu-i putem lăsa acolo, pe munte. Nu au unde să doarmă peste noapte. Au fost cazuri când am fost solicitaţi să recuperăm de la Cota 2000 o familie cu doi copii. Ne-au spus că au mai vrut şi ei să se dea o dată pe pârtie şi au pierdut ultima gondolă. În fiecare zi avem astfel de solicitări. Da, uneori funcţionăm în regim de taxi. Unii pur şi simplu nu vor să coboare la timp, deşi sunt anunţuri audio care avertizează cât timp mai este până la sfârşitul programului instalaţiilor pe cablu", a declarat Nae Cojanu, liderul salvamontiştilor din Sinaia.

Tocmai din cazua comportamentului iresponsabil al unora dintre turiştii care ajung pe pârtie, Primăria Sinaia a decis să-i amendeze cu sume considerabile pe cei care aşteaptă "taxiul personal" pentru a fi coborâţi la baza muntelui. Nu mai puţin de 2.500 de lei este valoarea amenzii (1.200 de lei dacă amenda se plăteşte în 15 zile).

"De când s-a făcut acest anunţ, solicitările de acest gen s-au mai potolit puţin", a precizat Nae Cojanu. Acesta a explicat că snowmobilul are o capacitate de transport de două persoane, iar pentru a coborî un grup de schiori de la Cota 2000 până la Cota 1400 sau mai jos, este nevoie de mai multe curse. Asta înseamnă bani mulţi cheltuiţi pentru combustibil în primul rând şi blocarea pentru o perioadă a snowmobilelor care ar putea interveni la adevăratele urgenţe.

În fiecare zi, pe pârtiile din Sinaia, salvatorii montani au fost solicitaţi să acorde primul ajutor pentru zeci de persoane care s-au accidentat grav sau care s-au rătăcit din cauza ceţii. Miercuri, 23 decembrie, echiepele de salvatori montani din Sinaia au fost chemaţi să intervină pentru:

- persoană suspectă de fractură tibie şi peroneu pe Pârtia Valea Dorului;
- persoană găsită cu stare generală alterată, cu dureri abdominale şi crampe;
- persoană rătăcită şi blocată în afara Pârtiei Valea Soarelui;
- persoană găsită cu entorsă grad II, membru superior drept - Drum de Vară;
- persoană găsită cu plagă tăiată ce a necesitat suturi pe Pârtia Carp;
- persoană găsită cu fractură de claviculă pe Pârtia Valea Soarelui;
- persoană găsită cu reflux gastroesofagian, vărsături şi greţuri - Cota 1400.

La aceste intervenţii se adaugă, aşa cum am precizat anterior, alte zeci de solicitări pentru a coborî schiorii rămaşi la Cota 2.000. "Sunt zile în care urcăm la ora 8 dimineaţa pe munte şi mai coborâm seara târziu, asta în cazul în care nu avem o intrevenţie dificilă pe traseu care poate dura şi până la două, trei dimineaţa, cum s-a mai întâmplat", a spus Nae Cojanu. Programul instalaţiilor pe cablu din Sinaia începe la 8 dimineaţa, iar ultima cursă este programată la ora 16.30. În zilele în care este aglomeraţie, programul se poate modifica cu o jumătate de oră în plus. Pârtiile de mare altitudine din Sinaia nu sunt prevăzute cu nocturnă.

loading...
PUTETI CITI SI...