Rusia a început livrarea de gaze prin TurkStream către Grecia și Macedonia de Nord - Reuters

Postat la: 06.01.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Rusia a început livrarea de gaze prin TurkStream către Grecia și Macedonia de Nord - Reuters

Rusia a început livrările de gaz către Europa prin noul gazoduct TurkStream care trece prin Turcia, a anunțat duminică Bulgartransgaz din Bulgaria, în contextul în care Moscova caută să reducă livrările prin Ucraina, porivit Reuters.

Rusia construiește TurkStream și dublează capacitatea gazoductului NordStream, care traversează Marea Baltică spre Germania, ca parte a planurilor sale ca livrările ei de gaze către Europa să ocolească Ucraina, citează Rador.

„Livrările de gaze rusești, nu numai pentru noi, dar și pentru Grecia și Macedonia de Nord, se efectuează prin noul punct de intrare [de la granița noastră cu Turcia]", a declarat directorul executiv al Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, postului național de radio bulgar, BNR.

Producătorul rusesc de gaze Gazprom a început la 1 ianuarie livrarea a aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaze către Bulgaria prin TurkStream, substituind ruta care trece prin Ucraina și România.

Pe acea rută Rusia livrase anul trecut Greciei circa 3 miliarde de metri cubi, iar Macedoniei de Nord jumătate de miliard.

Malinov a declarat că sunt conducte neutilizate în prezent - gazoductul TransBalkan -, dar că fluxul prin ele este acum reversibil și se vor putea folosi pentru livrări în România, Moldova și Ucraina, dacă va exista cerere.

„Am deschis deci ruta pentru a accesa LNG [gaze naturale lichefiate - n.trad.] de la terminalul LNG Revithoussa al Greciei până în Ucraina", a declarat el.

Rusia construiește TurkStream sub forma a două gazoducte, fiecare cu o capacitate anuală de 15,75 miliarde de metri cubi.

Primul gazoduct e proiectat pentru a alimenta Turcia, iar al doilea va merge mai departe din Bulgaria până în Serbia și Ungaria. Bulgaria speră ca va putea începe livrările către Serbia în mai și că va construi întregul segment până la finalul anului.

Deși Rusia și Ucraina au semnat la sfârșitul lui 2019 un acord pe cinci ani privind tranzitul gazelor către Europa, volumul acestuia va scădea de la 65 de miliarde de metri cubi în 2020 la 40 de miliarde anual în perioada 2021-2024.

Cândva aliate, relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat în urma anexării Crimeii în martie 2014 și capturării unei porțiuni din estul Ucrainei de către separatiști pro-Kremlin.

Ucraina și-a sistat propriile importuri directe de gaze din Rusia în noiembrie 2015.

loading...
PUTETI CITI SI...