Pericol major pentru sănătatea globală ce poate explica mortile subite: Ce alimente au cel mai mult plastic?
Postat la: 24.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la 1/25.000 dintr-un micrometru, conform unui studiu din februarie 2024. prezenta nanoplasticelor care ajung in circuitul sangvin constituie un pericol pentru bolile cardiovasculare, dar si o explicatie pentru tot mai frecventele morti subite.
Orice e mai mic de 1 micrometru este un nanoplastic care trebuie măsurat în miliardimi de metru. Nici vegetarienii nu pot scăpa, conform unui studiu din 2021. Dacă plasticul este suficient de mic, fructele și legumele pot absorbi microplastice prin sistemul lor radicular și pot transfera acele fragmente chimice la tulpina, frunzele, semințele și fructele plantei. Sarea poate fi plină de plastic. Un studiu din 2023 a constatat că sarea roz Himalayană brută extrasă din pământ avea cea mai mare cantitate de microplastice, urmată de sarea neagră și sarea marină. Zahărul este, de asemenea, "o rută importantă de expunere umană la acești micropoluanți", conform unui studiu din 2022.
Chiar și pungile de ceai, multe dintre acestea fiind făcute din plastic, pot elibera cantități enorme de plastic. Cercetătorii de la Universitatea McGill din Quebec, Canada au descoperit că prepararea unui singur plic de ceai din plastic a eliberat în apă aproximativ 11,6 miliarde de microplastice și 3,1 miliarde de particule nanoplastice. O altă sursă de contaminare cu plastic o reprezintă orezul. Un studiu realizat la Universitatea Queensland a descoperit că pentru fiecare 100 de grame (1/2 ceașcă) de orez consumate, oamenii ingeră trei până la patru miligrame de plastic - această cantitate crește la 13 miligrame per porție pentru orezul instant. (Potrivit cercetătorilor, puteți reduce contaminarea cu plastic cu până la 40% prin spălarea orezului. Acest lucru ajută și la reducerea arsenicului, care poate fi prezent în concentrații mari în orez.)
Să nu uităm de apa îmbuteliată. Un litru de apă - echivalentul a două sticle de apă de dimensiuni standard - conținea în medie 240.000 de particule de plastic din șapte tipuri de plastice, inclusiv nanoplastice, conform unui studiu din martie 2024. Deși microplasticul a fost găsit în plămânii umani, țesuturile placentare maternale și fetale, laptele matern uman și sângele uman, până recent existau foarte puține cercetări referitoare la modul în care acești polimeri afectează organele și funcțiile corpului.
Un studiu din martie 2024 a descoperit că persoanele care au microplastice sau nanoplastice în arterele de la gât aveau de două ori mai multe riscuri să facă un atac de cord, un accident vascular cerebral sau să moară din orice cauză în următorii trei ani. Nanoplasticele sunt cel mai îngrijorător tip de poluare pentru sănătatea umană, spun experții. Acest lucru se datorează faptului că particulele minuscule pot invada celulele și țesuturile individuale din organele majore, putând întrerupe procesele celulare și depunând substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin.
"Toate aceste substanțe chimice sunt folosite în fabricarea plasticului, deci, dacă un plastic ajunge în noi, el transportă aceste substanțe chimice", a declarat Sherri "Sam" Mason, directorul pentru sustenabilitate la Penn State Behrend din Erie, Pennsylvania. "Și, pentru că temperatura corpului este mai ridicată decât cea exterioară, acele substanțe chimice vor migra din plastic și vor ajunge în corpul nostru," a spus Mason. "Aceste substanțe chimice pot fi transportate către ficatul, rinichii și creierul tău și chiar pot traversa bariera placentară și să ajungă la un copil nenăscut," a spus ea.
"În prezent, nu există un consens științific cu privire la impactul potențial asupra sănătății a particulelor de nano- și microplastic. Prin urmare, rapoartele media bazate pe presupuneri nu fac altceva decât să sperie inutil publicul," a declarat un purtător de cuvânt al Asociației Internaționale a Apelor Îmbuteliate, o asociație industrială, anterior pentru CNN.
În studiul din februarie, publicat în Environmental Research, cercetătorii au analizat peste o duzină de proteine consumate frecvent, inclusiv carne de vită, creveți pane și alte tipuri de creveți, piept de pui și nuggets, carne de porc, fructe de mare, tofu și mai multe alternative de carne pe bază de plante, cum ar fi nuggets, bucăți de plante asemănătoare cu carne de vită tocată și chifteluțe pe bază de plante.
Creveții pane conțineau de departe cele mai multe materiale plastice minuscule, cu mult peste o medie de 300 de bucăți de microplastic pe porție. Nuggets-urile pe bază de plante au ocupat locul al doilea, cu mai puțin de 100 de bucăți per porție, urmate de nuggets-urile de pui, chifteluțele de pește Pollock, creveții albi minim procesați din Golful White, creveții roz proaspăt prăjiți din Key West și o chifteluță pe bază de plante asemănătoare cu peștele.
Proteinele cel mai puțin contaminate au fost din pieptul de pui, urmate de cotletele de porc și tofu. După compararea rezultatelor cu datele de consum ale consumatorilor, cercetătorii au estimat că expunerea medie a adulților americani la microplastice ar putea varia între 11.000 și 29.000 de particule pe an, cu o expunere estimată maximă de 3,8 milioane de microplastice pe an.
Oceanele sunt pline de plastic, iar mai multe studii au arătat cum acestea ajung în fructele de mare pe care le consumăm. Cu toate acestea, mai puține studii s-au uitat la legume și la proteinele animale terestre, cum ar fi bovinele și porcii, conform unui studiu din august 2020. Studiul, publicat în revista științifică Environmental Science, a descoperit între 52.050 și 233.000 de particule de plastic sub 10 micrometri - fiecare micrometru este aproximativ diametrul unei picături de ploaie - într-o varietate de fructe și legume.
Merele și morcovii au fost cele mai contaminate dintre fructe și legume, respectiv, cu peste 100.000 de microplastice per gram. Cele mai mici particule au fost găsite în morcovi, în timp ce cele mai mari bucăți de plastic au fost găsite în salată, care a fost și cea mai puțin contaminată legumă. Există un număr uluitor de plasticuri în lume astăzi, conform unei analize recente - 16.000 de substanțe chimice plastice, dintre care cel puțin 4.200 sunt considerate "extrem de periculoase" pentru sănătatea umană și mediul înconjurător.
Pe măsură ce aceste substanțe chimice se descompun în mediu, ele pot deveni microplastice și apoi nanoplastice, particule atât de mici încât știința a luptat decenii întregi să le vadă. Un studiu recent care a utilizat tehnologie nouă a descoperit că numărul de nanoplastice în trei mărci populare de apă vândute în Statele Unite este cuprins între 110.000 și 370.000 pe litru, dacă nu și mai mult. Un litru este echivalentul a aproximativ două sticle de apă de 16 uncii.
Cercetările anterioare folosind tehnologii mai vechi identificaseră doar aproximativ 300 de nanoplastice în apa îmbuteliată, împreună cu microplastice mai mari. Nivelurile de contaminare găsite în apa îmbuteliată întăresc sfaturile de mult timp oferite de experți de a bea apă de la robinet din recipiente de sticlă sau oțel inoxidabil pentru a reduce expunerea, a spus Mason. Acest sfat se aplică și altor alimente și băuturi ambalate în plastic, a adăugat ea.
„Oamenii nu consideră că plasticul se desprinde, dar se întâmplă," a spus ea. „În aproape aceeași măsură în care noi eliminăm constant celulele de piele, plasticul se desprinde constant în bucățele mici care se rup, cum ar fi atunci când deschizi containerul de plastic pentru salata cumpărată din magazin sau un brânză care este ambalată în plastic."
În timp ce știința învață mai multe despre plasticul pe care îl consumăm, există lucruri pe care oamenii le pot face pentru a-și reduce expunerea, conform experților. Încearcă să eviți să consumi orice a fost depozitat într-un container de plastic. Caută alimente depozitate în sticlă, email sau folie de aluminiu. Poartă îmbrăcăminte fabricată din materiale naturale și achiziționează produse de consum realizate din materiale naturale. Nu folosi cuptorul cu microunde pentru încălzirea alimentelor în recipiente de plastic. În schimb, încălzește alimentele pe aragaz sau în cuptorul cu microunde folosind vase de sticlă. Dacă poți, consumă cât mai multe alimente proaspete și limitează achiziționarea alimentelor procesate și ultraprocesate ambalate în plastic.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, ...
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milio ...
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). ...
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sânge ...
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un mot ...
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizi ...
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală dist ...
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce ...
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vine ...
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care ...
-
Inteligența artificială a dat-o pe alcool: A învățat să deosebească tipurile de băuturi mai bine ca oamenii
Un algoritm de inteligență artificială a reușit să identifice notele dominante din fiecare băutură cu o precizie mai mar ...
-
Sprijinul Open Tribe pentru transformarea tinerilor în lideri ai viitorului
Open Tribe își propune să fie o platformă dedicată dezvoltării tinerilor, oferindu-le instrumentele și sprijinul necesar ...
-
"Tiktokizarea" planetei: cum a resetat aplicația chinezească geopolitica la nivel mondial
Platforma TikTok, aflată în vizorul Uniunii Europene şi al Statelor Unite, se confruntă cu acuzaţii de manipulare a opin ...
-
S-au prins ca suntem bogați: Eurostat a decretat că regiunea București-Ilfov are cel mai mic risc de sărăcie din UE
În ce regiuni ale UE oamenii sunt cel mai expuși riscului de sărăcie? În 2023, 16,2% din populația UE - sau aproximativ ...
-
Unde să îți pui fațete dentare? Află cum să alegi clinica
Alegerea clinicii potrivite pentru a-ți pune fațete dentare este o decizie care îți poate transforma complet zâmbetul și ...
-
„Manifest pentru România Responsabilă" - Recunoașterea excelenței și a implicării sociale
Pe 19 decembrie 2024, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și Inițiativa Ecologistă Europeană (IEE) au o ...
-
Trump declanșează lupta în justiție contra manipulatorilor, presă și institute de sondare. Procedura ar trebui implementată și-n România din 2025!
Influenta publicație franceză LE POINT analizează în mod critic, dar subiectiv/negativ, acțiunea salutară a președintelu ...
-
Verdictul justiției pentru Călin Georgescu. Avocata sa, anunț fulger: Chemare forțată în judecată
Marina Alexandru, avocata lui Călin Georgescu, a declarat joi seară, la Realitatea Plus, că a solicitat Curții de Apel B ...
-
Cum găsești cărțile preferate într-o librărie online?
În era digitală, cumpărarea cărților dintr-o librărie online a devenit nu doar o opțiune convenabilă, ci și o experiență ...
-
Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
Rusia anunță că a dezvoltat unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer. Acest vaccin va fi dis ...
-
Peste 140 de angajaţi Meta, diagnosticaţi cu depresie şi PTSD, după ce au fost nevoiţi să urmărească conţinut violent. Compania, chemată în instanță
Peste 140 de moderatori de conţinut Facebook angajaţi într-o unitate din Kenya au fost diagnosticaţi cu tulburare de str ...
-
Cele mai distractive activități pentru vacanța de iarnă
Mai sunt câteva zile până la vacanța de iarnă și majoritatea familiilor au pregătit deja programul de activități. Petrec ...
-
Misterul sifilisului, dezlegat după 500 de ani: Oase vechi de 9.000 de ani arată originea bolii
O descoperire științifică importantă aduce noi dovezi în controversa privind originea sifilisului, o boală care a provoc ...
-
Zelenski recunoaște: Ucraina nu mai poate elibera teritoriile ocupate de Rusia
Președintele Ucrainei recunoaște pentru Le Parisien că forțele țării sale nu mai pot recupera zonele ocupate de Rusia. E ...
-
Descoperirea cercetătorilor care ar putea rescrie cărțile de astronomie: Ce vârstă are Luna și cum s-a format
Un nou studiu publicat miercuri sugerează că Luna are o vârstă care este cu 80 de milioane până la 180 de milioane de an ...
-
Blocați în spațiu - Revenirea astronauților americani de pe ISS a fost amânată din nou
Şederea a doi astronauţi ai agenţiei spaţiale americane la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a fost prelungit ...
-
Cum a rămas Ion Cristoiu fără 20.000 de lei. „Dacă eu o luam la fugă, nu pierdeam niște bani" VIDEO
Celebrul jurnalist Ion Cristoiu a dezvăluit marţi cum a căzut victimă unei noi metode de înşelăciune şi a luat o ţeapă d ...
-
Control total: Statul pune ochii pe toți banii care circulă în piață - Reguli noi împotriva tranzacțiilor anonime la schimb valutar, monede virtuale, cazinouri
Casele de schimb valutar și operatorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare vor trebui să res ...