Pericol major pentru sănătatea globală ce poate explica mortile subite: Ce alimente au cel mai mult plastic?
Postat la: 24.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la 1/25.000 dintr-un micrometru, conform unui studiu din februarie 2024. prezenta nanoplasticelor care ajung in circuitul sangvin constituie un pericol pentru bolile cardiovasculare, dar si o explicatie pentru tot mai frecventele morti subite.
Orice e mai mic de 1 micrometru este un nanoplastic care trebuie măsurat în miliardimi de metru. Nici vegetarienii nu pot scăpa, conform unui studiu din 2021. Dacă plasticul este suficient de mic, fructele și legumele pot absorbi microplastice prin sistemul lor radicular și pot transfera acele fragmente chimice la tulpina, frunzele, semințele și fructele plantei. Sarea poate fi plină de plastic. Un studiu din 2023 a constatat că sarea roz Himalayană brută extrasă din pământ avea cea mai mare cantitate de microplastice, urmată de sarea neagră și sarea marină. Zahărul este, de asemenea, "o rută importantă de expunere umană la acești micropoluanți", conform unui studiu din 2022.
Chiar și pungile de ceai, multe dintre acestea fiind făcute din plastic, pot elibera cantități enorme de plastic. Cercetătorii de la Universitatea McGill din Quebec, Canada au descoperit că prepararea unui singur plic de ceai din plastic a eliberat în apă aproximativ 11,6 miliarde de microplastice și 3,1 miliarde de particule nanoplastice. O altă sursă de contaminare cu plastic o reprezintă orezul. Un studiu realizat la Universitatea Queensland a descoperit că pentru fiecare 100 de grame (1/2 ceașcă) de orez consumate, oamenii ingeră trei până la patru miligrame de plastic - această cantitate crește la 13 miligrame per porție pentru orezul instant. (Potrivit cercetătorilor, puteți reduce contaminarea cu plastic cu până la 40% prin spălarea orezului. Acest lucru ajută și la reducerea arsenicului, care poate fi prezent în concentrații mari în orez.)
Să nu uităm de apa îmbuteliată. Un litru de apă - echivalentul a două sticle de apă de dimensiuni standard - conținea în medie 240.000 de particule de plastic din șapte tipuri de plastice, inclusiv nanoplastice, conform unui studiu din martie 2024. Deși microplasticul a fost găsit în plămânii umani, țesuturile placentare maternale și fetale, laptele matern uman și sângele uman, până recent existau foarte puține cercetări referitoare la modul în care acești polimeri afectează organele și funcțiile corpului.
Un studiu din martie 2024 a descoperit că persoanele care au microplastice sau nanoplastice în arterele de la gât aveau de două ori mai multe riscuri să facă un atac de cord, un accident vascular cerebral sau să moară din orice cauză în următorii trei ani. Nanoplasticele sunt cel mai îngrijorător tip de poluare pentru sănătatea umană, spun experții. Acest lucru se datorează faptului că particulele minuscule pot invada celulele și țesuturile individuale din organele majore, putând întrerupe procesele celulare și depunând substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin.
"Toate aceste substanțe chimice sunt folosite în fabricarea plasticului, deci, dacă un plastic ajunge în noi, el transportă aceste substanțe chimice", a declarat Sherri "Sam" Mason, directorul pentru sustenabilitate la Penn State Behrend din Erie, Pennsylvania. "Și, pentru că temperatura corpului este mai ridicată decât cea exterioară, acele substanțe chimice vor migra din plastic și vor ajunge în corpul nostru," a spus Mason. "Aceste substanțe chimice pot fi transportate către ficatul, rinichii și creierul tău și chiar pot traversa bariera placentară și să ajungă la un copil nenăscut," a spus ea.
"În prezent, nu există un consens științific cu privire la impactul potențial asupra sănătății a particulelor de nano- și microplastic. Prin urmare, rapoartele media bazate pe presupuneri nu fac altceva decât să sperie inutil publicul," a declarat un purtător de cuvânt al Asociației Internaționale a Apelor Îmbuteliate, o asociație industrială, anterior pentru CNN.
În studiul din februarie, publicat în Environmental Research, cercetătorii au analizat peste o duzină de proteine consumate frecvent, inclusiv carne de vită, creveți pane și alte tipuri de creveți, piept de pui și nuggets, carne de porc, fructe de mare, tofu și mai multe alternative de carne pe bază de plante, cum ar fi nuggets, bucăți de plante asemănătoare cu carne de vită tocată și chifteluțe pe bază de plante.
Creveții pane conțineau de departe cele mai multe materiale plastice minuscule, cu mult peste o medie de 300 de bucăți de microplastic pe porție. Nuggets-urile pe bază de plante au ocupat locul al doilea, cu mai puțin de 100 de bucăți per porție, urmate de nuggets-urile de pui, chifteluțele de pește Pollock, creveții albi minim procesați din Golful White, creveții roz proaspăt prăjiți din Key West și o chifteluță pe bază de plante asemănătoare cu peștele.
Proteinele cel mai puțin contaminate au fost din pieptul de pui, urmate de cotletele de porc și tofu. După compararea rezultatelor cu datele de consum ale consumatorilor, cercetătorii au estimat că expunerea medie a adulților americani la microplastice ar putea varia între 11.000 și 29.000 de particule pe an, cu o expunere estimată maximă de 3,8 milioane de microplastice pe an.
Oceanele sunt pline de plastic, iar mai multe studii au arătat cum acestea ajung în fructele de mare pe care le consumăm. Cu toate acestea, mai puține studii s-au uitat la legume și la proteinele animale terestre, cum ar fi bovinele și porcii, conform unui studiu din august 2020. Studiul, publicat în revista științifică Environmental Science, a descoperit între 52.050 și 233.000 de particule de plastic sub 10 micrometri - fiecare micrometru este aproximativ diametrul unei picături de ploaie - într-o varietate de fructe și legume.
Merele și morcovii au fost cele mai contaminate dintre fructe și legume, respectiv, cu peste 100.000 de microplastice per gram. Cele mai mici particule au fost găsite în morcovi, în timp ce cele mai mari bucăți de plastic au fost găsite în salată, care a fost și cea mai puțin contaminată legumă. Există un număr uluitor de plasticuri în lume astăzi, conform unei analize recente - 16.000 de substanțe chimice plastice, dintre care cel puțin 4.200 sunt considerate "extrem de periculoase" pentru sănătatea umană și mediul înconjurător.
Pe măsură ce aceste substanțe chimice se descompun în mediu, ele pot deveni microplastice și apoi nanoplastice, particule atât de mici încât știința a luptat decenii întregi să le vadă. Un studiu recent care a utilizat tehnologie nouă a descoperit că numărul de nanoplastice în trei mărci populare de apă vândute în Statele Unite este cuprins între 110.000 și 370.000 pe litru, dacă nu și mai mult. Un litru este echivalentul a aproximativ două sticle de apă de 16 uncii.
Cercetările anterioare folosind tehnologii mai vechi identificaseră doar aproximativ 300 de nanoplastice în apa îmbuteliată, împreună cu microplastice mai mari. Nivelurile de contaminare găsite în apa îmbuteliată întăresc sfaturile de mult timp oferite de experți de a bea apă de la robinet din recipiente de sticlă sau oțel inoxidabil pentru a reduce expunerea, a spus Mason. Acest sfat se aplică și altor alimente și băuturi ambalate în plastic, a adăugat ea.
„Oamenii nu consideră că plasticul se desprinde, dar se întâmplă," a spus ea. „În aproape aceeași măsură în care noi eliminăm constant celulele de piele, plasticul se desprinde constant în bucățele mici care se rup, cum ar fi atunci când deschizi containerul de plastic pentru salata cumpărată din magazin sau un brânză care este ambalată în plastic."
În timp ce știința învață mai multe despre plasticul pe care îl consumăm, există lucruri pe care oamenii le pot face pentru a-și reduce expunerea, conform experților. Încearcă să eviți să consumi orice a fost depozitat într-un container de plastic. Caută alimente depozitate în sticlă, email sau folie de aluminiu. Poartă îmbrăcăminte fabricată din materiale naturale și achiziționează produse de consum realizate din materiale naturale. Nu folosi cuptorul cu microunde pentru încălzirea alimentelor în recipiente de plastic. În schimb, încălzește alimentele pe aragaz sau în cuptorul cu microunde folosind vase de sticlă. Dacă poți, consumă cât mai multe alimente proaspete și limitează achiziționarea alimentelor procesate și ultraprocesate ambalate în plastic.
-
Agenda Woke face ravagii peste tot in lume omorând oameni nevinovati in numele diversitatii LGBTQ
Acestea sunt rezultatele agendei Woke Progresiste DEI (diversitate, echitate și incluziune), adică în loc să angajezi oa ...
-
Kaufland cedează în Croatia şi micşorează preţurile în urma boicotului consumatorilor care s-au unit şi au prabuşit vânzările marilor retaileri cu 50% într-o zi
Consumatorii din Balcani boicotează supermarketurile pentru a protesta împotriva creşterii preţurilor. Campania a fost l ...
-
Două femei au organizat și executat un jaf de peste 100.000 de euro. Au furat un seif și l-au îngropat în pădure
Polițiștii din Bacău au anunțat că au reușit să găsească seiful cu 100.000 de euro și bijuterii, dispărut pe 23 decembri ...
-
Metoda prin care Rusia a păcălit SUA și a transferat bani prin băncile de la Washington: Departamentul de Justiție american a luat urma miliardelor de dolari
O anchetă a Departamentului de Justiţie al SUA a descoperit că Rusia a transferat miliarde de dolari prin intermediul bă ...
-
Panama renunță la Drumul chinezesc al Mătăsii după vizita lui Rubio
Președintele Panama, Jose Raul Mulino, a declarat, după discuții cu secretarul de stat american Marco Rubio , că guvernu ...
-
Călin Georgescu a fost dat pe mâna procurorilor. Dosarul cheltuielilor din campanie a ajuns la Parchetul General
La începutul anului 2025, ANAF a început verificările legate de campania electorală a fostului candidat la prezidențiale ...
-
De ce a intrat Nordis în insolvență. Suma creanțelor depășește 720 de milioane de lei
Nordis Management SRL se confruntă cu un blocaj financiar, întrucât nu a reușit să asigure nivelul de lichiditate necesa ...
-
Românii plătesc cele mai mari taxe pe salarii, deși au printre cele mai mici venituri din UE. Un cunoscut economist arată de ce este vina Guvernului
Profesorul universitar Cristian Păun explică de ce românii au printre cele mai mari taxe pe salarii, în contextul în car ...
-
Călin Georgescu lansează acuzații cu iz penal - Predoiu cu SRI, Vlase cu afaceri ilegale, MRU cu Black Cube, Hellvig cu resursele SRI în campanie
Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale, lansează amenințări în direct la adresa unor lideri po ...
-
Un anticomunist arestat de Ceaușescu a cerut la CNSAS dosarul lui Călin Georgescu de dinainte de 1989
Arestat de multe ori în regimul Ceaușescu, ultima oară chiar după evenimentele de la Timișoara, luptătorul anticomunist ...
-
Provocarea de pe TikTok care dă fiori medicilor. Avertisment: Produce leziuni ireversibile
PMai multe cantoane din vestul Elveţiei avertizează cu privire la periculoasa "Provocare Paracetamol" care face ravagii ...
-
Numărul persoanelor cu demență va crește dramatic: cercetătorii au descoperit însă un remediu banal
În zilele noastre, populaţia din întreaga lume trăieşte mai mult, iar acest lucru va face ca numărul persoanelor cu deme ...
-
Profeția lui Elon Musk, din urmă cu un an, s-a adeverit recent: Va fi nevoie de un accident aviatic grav
Elon Musk spunea în urmă cu aproximativ un an că ar fi nevoie de un accident aviatic grav pentru ca guvernul să pună cap ...
-
Unde misterioase, detectate la 165.000 km distanță de Pământ. Explicațiile astronomilor
Semnale electromagnetice cunoscute sub numele de „unde chorus" au fost detectate la o distanță de 165.000 de kilometri d ...
-
Alerta internationala: O bucată uriașă de gheață, cât Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume
Pentru prima dată, o bucată imensă, aproape la fel de mare ca Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume, a ...
-
Administrația Biden a trimis prezervative în valoare de 50 milioane de dolari în Fâșia Gaza
Președintele Donald Trump a acuzat administrația Joe Biden că trimite prezervative în valoare de 50 de milioane de dolar ...
-
Șefii FBI au primit ordin să se pensioneze, să demisioneze sau vor fi concediați până luni (CNN). FBI a refuzat să comenteze informațiile
Cel puțin șase șefi ai FBI au primit ordin să se pensioneze, să demisioneze sau să fie concediați până luni, potrivit un ...
-
Cum Să-ți Mobilezi Bucătăria Cât Mai Prietenos Cu Bugetul
Amenajarea bucătăriei este o provocare care combină creativitatea și planificarea atentă, mai ales când vrei să respecți ...
-
Birourile Congresului american, avertizate să nu utilizeze aplicaţia chineză de inteligenţă artificială DeepSeek
Birourile Congresului SUA au fost avertizate să nu utilizeze aplicaţia chineză de inteligenţă artificială DeepSeek, a re ...
-
O piramidă necunoscută intrigă cercetătorii
O structură submersă în formă de piramidă a fost identificată în apropierea Insulelor Azore din Oceanul Atlantic, generâ ...
-
Concurență acerbă în lumea AI - A apărut modelul care surclasează DeepSeek-V3
Compania chineză de tehnologie Alibaba a lansat miercuri o nouă versiune a modelului său de inteligenţă artificială (AI) ...
-
Afacerile care se prăbușesc după intrarea României în spațiul Schengen. "Unii intenționează să își vândă imobilele și să se mute"
Intrarea României în spațiul Schengen nu este privită cu bucurie de toată lumea. La Nădlac, localnicii sunt disperați, d ...
-
Mii de cetățeni români vor fi expulzați din SUA: Trump vrea să trimită migranții la Guantanamo
Un document publicat de presa din SUA arată faptul că, începând cu 24 noiembrie 2024, există 1.445.549 de persoane care ...
-
Călin Georgescu a făcut plângere la CPI, împotriva lui Iohannis și a CCR: Anularea alegerilor sare în aer
Verdictul Comisiei de la Veneția privind anulare alegerilor din România a fost unul clar: CCR și autoritățile din Români ...
-
Celebrul economist american Nouriel Roubini îl atacă pe Trump: Toate ne vor lovi drastic, vești triste pentru oameni
În ciuda creșterii scurte a piețelor la știrile confirmate despre o a doua președinție a lui Donald Trump, analiștii nu ...
-
Bilanț tragic al accidentului aviatic de la Washington -Se pare că toti cei aflați aflați la bordul aeronavelor au murit. 18 cadavre au fost recuperate din râu
Un avion de pasageri al companiei American Airlines care transporta 60 de pasageri și patru membri ai echipajului care a ...
-
O nouă speranță pentru inimile bolnave: descoperirea medicală care ar putea schimba vieți
Progresele în tratamentul insuficienței cardiace avansate se remarcă prin dezvoltarea unui plasture biologic care ar put ...
-
Zuckerberg a acceptat să-i bage 25 de milioane de dolari lui Donald Trump în buzunar
Meta a acceptat să plătească despăgubiri de 25 de milioane de dolari lui Donald Trump pentru a pune capăt proceselor int ...
-
Descoperire surprinzătoare a cercetătorilor Harvard: Ucigașul tăcut din organism care lovește fatal în floarea vieții
Un nou studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Harvard Medical School, MIT și Spitalul McLean din Massach ...
-
Un fost cercetător în domeniul siguranței AI trage un semnal de alarmă - Ritmul de dezvoltare este terifiant
Un fost cercetător în domeniul siguranței de la OpenAI se declară „destul de terifiat" de ritmul de dezvoltare al inteli ...