Revoltă etnică în Neamţ, urmată de anchete pentru discriminare şi incitare la ură. "Doamne sfinte, în ce lume trăim?"

Postat la: 12.11.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Revoltă etnică în Neamţ, urmată de anchete pentru discriminare şi incitare la ură.

Decizia Poliţiei Bicaz de a le întocmi dosare penale unor persoane care au participat la un miting de solidaritate cu victima unei infracţiuni a stârnit stupoare printre sătenii din Borca, judeţul Neamţ.

În 24 septembrie 2020, localnicii din Borca, judeţul Neamţ, au organizat o adunare în centrul comunei pentru a-şi arăta solidaritatea cu un adolescent de 16 ani bătut şi tâlhărit, cerând, în acelaşi timp, poliţiştilor să fie mai vigilenţi cu etnicii romi care, susţin sătenii, ar comite nestingheriţi tot felul de fapte antisociale.

Cu patru zile înaintea mitingului, Damian Cârjă, un băiat de 16 ani, ar fi fost agresat de un grup de patru romi, adolescentul fiind bătut cu bestialitate şi fiind tâlhărit de telefonul mobil.

În urma acestei fapte, autorii, care au între 17 şi 23 de ani, au fost arestaţi preventiv, iar localnicii au comentat diverse moduri cele petrecute, fiind creat şi un cont pe Facebook, intitulat „Şi eu pot fi Damian!". Astfel s-a ajuns la organizarea unui miting de protest faţă de comportamentul unor persoane de o anumită etnie, dar şi de solidaritate cu tânărul care fusese internat la o clinică din Iaşi. Iniţial, localnicii doriseră să organizeze un marş prin comună, însă acesta nu a fost aprobat, fiind acceptată doar o adunare cu maximum 100 de participanţi.

Participanţii la miting s-au plâns, pe de o parte, de atitudinea intolerabilă a unor romi, dar şi lipsa de reacţie a administraţiei locale, care ar permite ca persoane fără forme legale să locuiască în comună. De asemenea, localnicii au susţinut că forţele de ordine ar trebui să fie mai ferme în diverse situaţii.

Mitingul s-a încheiat fără vreun incident, însă marţi, 10 noiembrie 2020, oamenii au aflat că Secţia de Poliţie Rurală Bicaz instrumentează un dosar pentru infracţiunea de incitare la ură şi discriminare, vizaţi fiind participanţii la adunare.

Poliţia Neamţ a confirmat existenţa dosarului penal, dar nu a dat detalii suplimentare, motivând că ancheta este la început. Aşadar, nu se ştie exact câte persoane sunt în vizorul poliţiştilor, dar la acţiunea de protest au fost prezenţi aproximativ 200 de localnici din Borca. Audierile au început deja, ieri fiind chemate să răspundă întrebărilor alte şase persoane, conform tvmneamt.ro.

Odată începute cercetările, pe contul „Şi eu pot fi Damian" au apărut comentarii în care autorii nu-şi ascund stupoarea faţă de modul în careu au evoluat lucrurile. „Doamne sfinte, în ce lume trăim?", „Şi eu pe listă! Azi audiată şi eu", „Oare cine mai urmează? Doar nu o să îi ducă pe toţi cei prezenţi la miting?", „Mândri că suntem români!", „Cu decizia asta Borca riscă un război civil între români şi rromi, cred că se apropie cât de repede momentul", „Cam asta e ţărişoara în care trăim! Dar în primul rând stau şi mă gândesc cine e cu această iniţiativă să facă dosare penale pentru un protest?", „Fiecare face cum îl taie capul, nu avem legi pentru infractori, ci pentru oameni paşnici", sunt câteva dintre postări.

Altă postare face apel la raţiune: „Vă rog pe toţi cei care comentaţi să vă abţineţi de la comentarii care ar fi cu trimitere spre etnia rromă sau autorităţi. O să se extindă astfel cercul celor audiaţi. (...) Ura, rasismul, defăimarea, instigarea la violenţă ne defavorizează. Orice jignire sau înjurătură adusă în mediul virtual este echivalentul situaţiei în care îl găseşti pe om şi îl jigneşti în stradă. E penală fapta. Să strângem din dinţi şi să nu le mai dăm apă la moară".

Reacţia comunităţii din Borca a pornit de la tâlhăria a cărei victimă a fost Damian Cârjă, care duminică, 20 septembrie, în timp ce se afla într-un loc public, în zona unui magazin, a fost bătut de patru persoane, cu vârste între 17 şi 23 de ani, fiind deposedat de un telefon.

„În urma evenimentului neplăcut ce a avut loc la Borca, am hotărât să organizăm un marş în semn de solidaritate faţă de Damian", scria organizatorul mitingului, Radu Constantin, pe contul de Facebook, explicând demersul.

Apoi, pe contul menţionat, care are peste 2.000 de membri, oamenii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de cei pe care îi considerau vinovaţi de starea de nesiguranţă creată în localitate, reclamând că se comportă antisocial, cerşesc, fură sau se dedau la acte de violenţă.

La protestul supravegheat de forţe de ordine, dar şi de un elicopter care a survolat zona, participanţii au susţinut că numai luând toţi poziţie atunci când este cazul minoritarii pot fi determinaţi să aibă altă atitudine.

„E adevărat, răutaţile etnicilor au cam umplut paharul şi cred că suntem cu toţii extrem de porniţi, însă trăim într-o ţară cu autorităţi şi legi. Toate astea trebuie respectate. Astăzi ne exprimăm în stradă dorinţa de a fi în siguranţă în localitate. Nu legea pumnului, furcii sau toporului, nu astea ne vor aduce liniştea, ba dimpotrivă, ne vor aduce noi conflicte", se menţiona într-o postare pe Facebook, la fel ca o alta similară, care spunea: „Nu avem voie să fim rasişti şi să declanşăm acţiuni violente sau huliganism. Noi ne dorim ca autorităţile să înţeleagă că prezenţa noastră în stradă este dorinţa de siguranţă a cetăţeanului, pentru că autorităţile trebuie să se implice şi mai mult pentru ca alţi copii, alţi părinţi, alte familii să nu mai treacă prin suferinţele şi necazul familiei Cârjă".

loading...
PUTETI CITI SI...