Protestul locuitorilor din Ulmeni Călărași în fața Gărzii Naționale de Mediu contra celei mai periculoase gropi de gunoi

Postat la: 06.11.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Protestul locuitorilor din Ulmeni Călărași în fața Gărzii Naționale de Mediu contra celei mai periculoase gropi de gunoi

Mai multi locuitori din Ulmeni Calarasi au ieșit la protest în fața Gărzii Naționale de Mediu după ce au aflat că morbiditatea este crescută cu 45% la populația din jurul gropii de gunoi Oltența-Ulmeni-Călărași.

Se moare cu 45 % mai mult în acestă zonă din lunca Dunării unde, începând cu luna septembrie 2019 au fost aduse deșeuri care aparțin Primăriei Municipiului București în cantități imense, amestecate cu deșeuri medicale, nămoluri de la stațiile de epurare și deșeuri toxice din șlamuri petroliere, toate fiind îngropate direct în sol lângă satul Ulmeni, în apropiere de Dunăre.

Ajunși în pragul disperarii, cetățenii afectați din Ulmeni și din împrejurimi au protestat în data de 05.11.2020 în fața sediului Gărzii Naționale de Mediu din București cerând închiderea imediată a focarului de poluare din zona de sud a Călărașiului, care contaminează populația cu mercur și substanțe toxice, distruge situri europene protejate precum Natura 2000 "Oltenița-Ulmeni" dar și situri argeologice de importantă mondială, precum situl arheologic ce atestă așezarea neolitică de la Gumelnița, denumit Aşezarea Gumelniţa de la Olteniţa - Măgura Gumelniţa și altele.

Invitați în biroul șefei Gărzii Naționale de Mediu, Mărioara Gătej, protestatarii au aflat despre controlul declanșat în data de 8 septembrie anul curent de către instituție și despre faptul că nici în prezent controlul nu a fost finalizat. Protestatarii au arătat fotografii și filmări cu infracțiunile de mediu care se produc zilnic. Mai mult aceștia au înmânat șefei instituției coordonatele prin satelit care indică exact locul unde sunt îngropate deșeurile și locul unde se scurge levigatul în sol și în pânza freatică și au solicitat instituției să își facă datoria în conformitate cu legea.

Mărioara Gatej a răspuns că este încă în perioada de investigare a acestui caz iar o responsabilitate importantă în soluționarea dezastrului de la Ulmeni revine Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și Agenției pentru Protecția Mediului Călărași. Aceste doua agentii nu a intervenit până în prezent în acest dezastru. In schimb, directoarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, Adi Croitoru, a reacționat dur: "Steluța Boitan de la Agenția pentru Protecția Mediului Călărași a încălcat flagrant legea eliberând autorizația de mediu într-o zonă protejată din cadrul Natura 2000 fără avizul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. Să răspundă penal!"

Cetățenii au protestat și împotriva Primăriei Municipiului București care a trimis în ultimul an peste 150.000 de tone de deșeuri în Ulmeni Călărași. Cetățenii au arătat că, potrivit legii, responsabilitatea depozitării în siguranță a deșeurilor din București revine primarului general care răspunde în fața legii dacă aceste deșeuri, produse pe raza administrativă pe care o coordonează, contaminează și poluează populația și mediul înconjurator. Protestul cetățenilor a fost orientat și împotriva organelor de cercetare penală care nu acordă prioritate infracțiunilor de mediu care le distrug sănătatea și care adâncesc zilnic prejudiciul.

loading...
PUTETI CITI SI...