Prima amendă din istorie pentru gunoiul spațial. O firmă nu și-a mutat satelitii dezafectati de pe orbita celor aflati in uz

Postat la: 04.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Prima amendă din istorie pentru gunoiul spațial. O firmă nu și-a mutat satelitii dezafectati de pe orbita celor aflati in uz

Guvernul SUA a dat prima amendă din istorie unei companii pentru că a lăsat pe orbita Pământului deșeuri spațiale. Comisia Federală pentru Comunicații a amendat compania Dish Network cu 150.000 de dolari pentru că nu a mutat un satelit vechi suficient de departe de ceilalți sateliți în uz.

Compania și-a recunoscut vina în ceea ce privește satelitul EchoStar-7 și a fost de acord să remedieze problema. Gunoiul spațial este format din bucăți de echipamente aflate pe orbita Pământului. Aceste componente, precum sateliții vechi și părți ale unor navete spațiale, nu mai sunt folosite și riscă să intre în coliziune.

EchoStar-7 a fost lansat în 2002. Potrivit NASA, în prezent, pe orbită sunt peste 25.000 de resturi spațiale care măsoară peste 10 cm lungime. Șeful Nasa, Bill Nelson, a declarat în iulie pentru BBC că gunoiul spațial reprezintă o „problemă majoră" și că Stația Spațială Internațională a trebuit să fie mutată din calea resturilor care treceau pe lângă ea.

loading...
PUTETI CITI SI...