Prețul gazelor se prăbușește în Europa, nu și în România!

Postat la: 26.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Prețul gazelor se prăbușește în Europa, nu și în România!

Pe Bursa de la Amsterdam, care dictează prețurile la gaz în Europa, prețul gazului a scăzut sub 30 de Euro/Mwh, în contextul în care depozitele sunt încă pline. Prețul este de peste zece ori mai mic decât anul trecut. În facturile românești scăderea nu se va simți.

Prețul TTF de referință a scăzut până la 29,75 EUR/Mwh, în scădere cu mai mult de 8 %, față de ziua precedentă, la nivelul din iunie 2021, înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, notează Financial Times.

Prețurile scăzute sunt în contrast puternic cu vara trecută, când TTF a crescut la peste zece ori nivelul normal, ajungând peste 340 EUR/Mwh după ce Rusia a redus exporturile de gaze către Europa. Declinul evidențiază modul în care Europa a depășit criza gazelor, după sistarea livrărilor din Rusia, mai notează publicația.

Pe Bursa Română de Mărfuri, scăderea a fost mult mai lină. Ieri, era de 270 de lei, reprezentând 54,70 de Euro. Scăderea nu se va simți în facturile românilor, pentru că există un preț reglementat. Cotațiile sunt pe piețele SPOT, unde se tranzacționează produsele.

loading...
PUTETI CITI SI...