Povestea gâştelor cu GPS monitorizate non-stop care au zburat continuu 2.000 de kilometri în mai puţin de o zi

Postat la: 05.12.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Povestea gâştelor cu GPS monitorizate non-stop care au zburat continuu 2.000 de kilometri în mai puţin de o zi

Din zonele de odihnă din Kazakhstan două gârliţe mari au zburat fără întrerupere aproape 2.000 de kilometri pentru a ajunge în zonele de iernare în mai puţin de o zi. Este cea mai solicitantă etapă din lungul drum de migraţie.

Cele două gâşte fac parte din grupul de patru gârliţe mari (Anser albifrons) inelate şi echipate cu emiţătoare GPS în luna februarie a acestui an. Exemplarele au fost prinse în timpul acţiunii de capturare a exemplarelor de gâscă gât roşu (Branta ruficollis), desfăşurată în zona Durankulak din Bulgaria, în vederea monitorizării prin proiectului Life for Safe Flight. Zborul lor a fost urmărit de cercetători prin intermediul datelor transmise prin satelit.

Mai mult, studiind mişcărilor celor patru gâşte din momentul eliberării şi până acum, biologii au avut surpriza să constate că două din gârliţele echipate au format pereche şi au cuibărit în apropierea cercului polar. Iar drumul spre zonele de iernare l-au străbătut împreună, datele recepţionate de la echipamentele GPS surprinzând zborul lor sincron (exemplarele sunt marcate pe hartă cu săgeţile roşu şi verde).

loading...
PUTETI CITI SI...