Petre Roman declanseaza un scandal international. Fostul premier si-a facut lobby sa fie trimis special al ONU

Postat la: 11.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Petre Roman declanseaza un scandal international. Fostul premier si-a facut lobby sa fie trimis special al ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ar intentiona sa il numeasca pe fostul prim-ministru roman Petre Roman in functia de trimis special al ONU pentru Sahara Occidentala, scrie presa din Algeria, care critica decizia, numindu-l pe Roman "pro-marocan".

Roman ar urma sa fie numit in locul fostului presedinte german Horst Kohler, care si-a dat demisia din functie in mai 2019. Numirea lui Roman nu a fost propusa de Statul Roman, ci este rezultatul unui lobby facut de fostul premier pe "o filiera personala", au declarat surse oficiale pentru postul de televiziune citat.

"Este suficient sa spunem ca, dorind sa-l numeasca pe Petre Roman ca trimis special pentru Sahara Occidentala, secretarul general al ONU nu vrea sa faca altceva decat sa incredinteze gestionarea dosarului de conflict din Sahara Occidentala unui aliat al Marocului. Ceea ce ar fi extrem de grav. S-ar numi conflict de interese", mai scrie presa algeriana.

Petre Roman a fost primul premier al Romaniei post-decembriste, apoi a jucat un rol important pe scena politica. A fost ales de trei ori deputat si de doua ori senator. Controversele fata de acesta sunt legate de rolul jucat in timpul Revolutiei din decembrie 1989 si cel din timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Procurorii militari l-au anchetat in ambele cazuri, dar l-au trimis in judecata doar in dosarul Mineriadei. Acuzatia: infractiuni impotriva umanitatii.

loading...
PUTETI CITI SI...