Peste 200.000 de români și-au anulat programările pentru AstraZeneca, iar o treime din cei programați nu s-au dus la vaccinare

Postat la: 06.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Peste 200.000 de români și-au anulat programările pentru AstraZeneca, iar o treime din cei programați nu s-au dus la vaccinare

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a precizat, marți, că peste 207.000 de români au anulat programarea făcută pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca după ce au apărut informaţii legate de tromboze asociate acestui vaccin.

Totodată, dintre cei care au confirmat programarea, 99.000 nu s-au prezentat, reprezentând 28% din cei care confirmaseră programarea. „Da, este un procent mare, avem aproape o treime dintre persoanele programate care nu s-au prezentat, este clar un aspect pe care l-am sesizat cu toţii. Considerăm că avem nevoie de o mai bună înţelegere a acestui aspect de către orice om care doreşte să se vaccineze. Apreciem absolut firească şi legitimă ezitarea oamenilor la acest moment, avem nevoie de mai multe informaţii oficiale de la Agenţia Europeană a Medicamentului", a precizat el.

„Este important să ne vaccinăm cât mai repede cu vaccinurile care sunt sigure şi care sunt eficiente", a completat Gheorghiţă, în acest context. Medicul a explicat că în România au fost raportate 7 cazuri de tromboze - trei la vaccinul AstraZeneca şi patru la serul Pfizer - din 92 de reacţii adverse post-vaccinale, care însă nu au fost confirmate. „În România nu au fost confirmate cazuri de tromboză de sinus venos cerebral asociate cu vaccinarea", a adăugat Gheorghiţă. Un reprezentant al EMA confirmă o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză. Spune însă că beneficiile sunt mai mari decât riscurile.

loading...
PUTETI CITI SI...