Pensiile vor crește și cu 30%. Cum se calculează punctajul în viitoarea lege și cât iau în plus femeile

Postat la: 04.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Pensiile vor crește și cu 30%. Cum se calculează punctajul în viitoarea lege și cât iau în plus femeile

Fostul președinte al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Doina Pârcălabu, a declarat marți seară, la Antena 3, că pensiile ar trebui să crească în ansamblu cu 16% potrivit noilor formule de calcul propuse în proiectul de lege aflat în lucru la Guvern.

Surpriza este că sunt pensii care cresc și cu peste 30%, fără indexarea cu rata inflației. Calculele au fost făcute de mai mulți specialiști pornind de la noua formulă de calcul de la pensii, conform sursei citate.

„Vedem că unele pensii vor crește și cu un procent de 30%, altele cu alte procente, și unele nu ar trebui să crească, pornind de la numărul total de puncte. Conform principiului că niciun venit nu trebuie să fie diminuat, atunci acele pensii vor rămâne la cuantumul actual", a declarat Doina Pârclălabu.

Astfel, bărbaților le crește pensia mai mult pe această lege pentru că ei au avut, prin această formulă de determinare a punctajului, stagiul complet de cotizare care a plecat de la 30 de ani.

Conform noilor calcule, persoanele care s-au pensionat între anii 2001 și 2008, vor înregistra creșteri de pensii cu procente în 20 și 20,67%. Acest lucru este calculat în funcție de luna și anul nașterii și luna și anul pensionării.

Cei născuţi între ianuarie-martie 1944 şi sunt pensionaţi între ianuarie şi martie 2007, pot ajunge la 24% creştere (pentru că la stagiul de cotizare - la trei luni se mai adăuga o lună).

Persoanele născute între iulie și septembrie 1946 și pensionate între lunile ianuarie- iulie 2010, ar putea înregistra creșteri de pensie de până la 30%.

În toamna anului 2010 a fost modificat indicele de corecție și astfel procentul de creștere al pensilor ar putea fi de 13-28%. Totodată, în anul 2015 a fost atins numărul maxim de ani de cotizare la bărbați, respectiv 35 de ani, și procentul ar putea crește la 30%.

"Pe de altă parte femeile vor putea înregistra o creștere de maximum 12%, pentru că stagiul de cotizare a pornit de la 25 de ani", a spus fosta șefă a Casei Naționale de Pensii.

loading...
PUTETI CITI SI...