Originea vaccinului anti-COVID al soților germani de origine turcă

Postat la: 12.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Originea vaccinului anti-COVID al soților germani de origine turcă

Astăzi, când s-au livrat deja peste o sută de milioane de doze de VACCIN anti-COVID, produse de BionTech și Pfizer, lumea se întreabă cine sunt inventatorii tehnologiei revoluționare pe bază de ARNm.

În urmă cu doi ani, dr. Ugur Sahin, profesor de oncologie experimentală la Clinica Medicală III a Universității din Mainz, a urcat la tribuna unei conferințe ținută la Berlin și a făcut o predicție îndrăzneață. Vorbind în fața unei mulțimi de experți în boli infecțioase, el a anunțat că BioNTech, compania sa și a soției, ar putea să folosească așa-numita tehnologie ARN mesager pentru a dezvolta rapid un vaccin în cazul unei pandemii globale, notează New York Times.

La acea vreme, Dr. Sahin și compania sa, BioNTech, erau puțin cunoscute în afara micii lumi a întreprinderilor europene de biotehnologie. BioNTech, pe care dr. Sahin a fondat-o împreună cu soția sa, dr. Özlem Türeci. Cercetările lor s-au concentrat, în ultimii ani, în principal pe tratamentele împotriva cancerului. Nu aduseseră niciodată un produs pe piață. Covid-19 nu exista încă.

Dar cuvintele sale s-au dovedit a fi profetice. Dr. Sahin, în vârstă de 55 de ani, s-a născut în Iskenderun, Turcia. Când avea 4 ani, familia sa s-a mutat la Köln, Germania, unde părinții săi lucrau la fabrica Ford. De mic și-a dorit să se facă doctor și a devenit medic la Universitatea din Köln. În 1993, a obținut un doctorat pe imunoterapie în celulele tumorale.

La începutul carierei sale, a cunoscut-o pe Dr. Özlem Türeci. De mică a visat să fie călugăriță. În cele din urmă, a terminat Medicina. Dr. Türeci, acum în vârstă de 53 de ani și medicul șef al BioNTech, s-a născut în Germania, fiind fiica unui medic turc care a imigrat din Istanbul. În ziua în care s-au căsătorit, după ceremonie, doctorul Sahin și dr. Türeci s-au întors la laborator. Conform google market, BioNTech are o valoare de 22,34 miliarde de dolari. Numai ieri, acțiunile companiei au crescut cu 8,48%, aducând profit masiv investitorilor.

loading...
PUTETI CITI SI...